5 ting du kanskje ikke visste om chili
Chili er verdens mest brukte krydder, og kan brukes både fersk og tørket. Faktisk bruker hele 75% av verdens befolkning chili i matlagingen hver dag, enten som grønnsak eller krydder.
1. Jo mindre chilien er, jo sterkere er den
Dette er en tommelfingerregel som gjør det lettere å finne fram i chilijungelen. En liten chili er nemlig en kruttsterk liten rakker!
Andre ting som kan være fint å vite:
- Rød chili er sterkere enn grønn chili. Chilien når nemlig sin fulle styrke når den er moden.
- Enkelte varianter blir også gule, røde, lilla og nesten sorte når de modnes.
- De fleste chilier er sterkest ved stilkfestet, og mildere mot spissen. Er du nybegynner, kan det altså lønne seg å starte i den nederste delen.
Spennende gryteretter med chili:
2. Chiliens styrke måles i scoville
Den brennende følelsen chilien gir kommer fra et stoff som heter capsaicin.
Stoffet binder seg til smertereseptorer som normalt reagerer på varme, og derfor får du den varme eller brennende følelsen, avhengig av hvor sterk chili du har spist.
Scoville måler konsentrasjonen av stoffet capsaicin, som gir en indikasjon på hvor intens chilien vil oppleves.
Skalaen begynner på 0 hvor man blant annet finner paprika. Øverst, med hele 1.569.300 scovillegrader, er chilien Carolina Reaper.
3. Spist for mye chili? Yoghurt og melk hjelper
Har du spist for mye eller for sterk chili og det brenner i munnen? Dropp vannet og gå rett på yoghurt, melk, fløte eller softis.
Fettet i melkebaserte produkter løser opp det sterke stoffet (capsaicin) i chilien og skyller det vekk.
Vann som ikke inneholder fett, klarer ikke å fjerne den brennende følelsen.
4. Chili kommer i flere former
Chili er mer enn bare fersk og tørket. Harissa er en chilipuré som brukes i Nord Afrika, mens Sambal Oelek er en chilipuré som brukes i det indonesiske kjøkkenet.
Tabasco er en bestemt chiliart. Tabascosaus består av knust tabascochili som blandes med salt og eddik, og som deretter settes til gjæring i flere måneder.
Røkt og tørket jalapeño kalles chipotle, og brukes ofte i dipper.
Spennende chilisauser med mye smak:
5. Den klassiske, røde chilien er mest populær i Norge
Den vanligste chilivarianten i Norge er den klassiske, røde spisse chilien. I mange år var dette den eneste tilgjengelige chilien i Norge.
Den er mild, men setter et distinktivt preg på meksikansk mat, thaimat, kinamat og indiske retter.