Alt du trenger å vite om gulrøtter
Kokte gulrøtter er noe av det vanligste middagstilbehøret i de norske hjem, men gulrot er mer allsidig enn som så.
Perfekt som råkostsalat til fiskeretter, i påleggsalater, bakst og kaker, ovnsbakte, glaserte og wokede. En ting er sikkert, gulrot passer til det aller meste.
- I sesong: Juni - april
- Smak: Sprø, saftig og søt
- Oppbevaring: I kjøleskap (2-4 ºC), helst i plastpose eller plastboks.
Har du gulrøtter med gulrotgress på toppen? Dette bør fjernes, siden stilken trekker seg mye fuktighet fra gulrøttene.
Stort utvalg ferske gulrøtter
Tilbereding av gulrøtter
Gulrøtter er enkle å tilberede. Skjær bort endene på gulroten før den skrelles eller børstes ren.
Skjær dem i skiver, staver, strimler, terninger eller rasp dem - hvordan du kutter dem opp er avhengig av hva du skal bruke dem til.
Gulrøtter trenger ikke skrelles
Siden gulrøttene vokser i jorden, bør de vaskes eller børstes før de spises - men de trenger ikke skrelles.
Det finnes også egne knaskerøtter som kan spises rett fra posen. Perfekt i matpakken eller som et enkelt og knasende sprøtt mellommåltid.
Slappe gulrøtter kan fremdeles brukes
Mange tror at gulrøtter er dårlige så fort de blir slappe eller myke, og kaster dem i søpla. Så lenge gulrøttene ikke har muggvekst eller misfarging, er de slappe gulrøttene helt trygge å spise.
De passer best til koking eller retter som ikke krever spenstige, sprø gulrøtter. Supper, rotmos eller kokte som tilbehør er en perfekt måte å bruke opp de slappe gulrøttene på.
Slik kan du bruke gulrøtter
Gulrøtter passer godt som tilbehør, og både gulrotpuré, kokte og ovnsbakte gulrøtter kler de fleste retter. Raspet rå gulrot er dessuten en klassiker til alle fiskeretter fra fiskekaker til kokt torsk.
Gode, klassiske oppskrifter med gulrot:
Kokte gulrøtter med en vri
Appelsinkokte gulrøtter er søte med en ekstra friskhet som passer fint som snacks eller som tilbehør.
Disse gulrøttene er blant annet perfekt tilbehør til helstekt ytrefilet av svin, saftig and, kylling eller en tradisjonell skinkestek.
Gulrotsuppe med chili og ingefær
Fyldig og smakfull gulrotsuppe med hint av appelsin, chili og ingefær. Enkel å lage og proppfull av spennende smaker - perfekt på kalde dager! Suppa passer også godt som forrett.
Smakfull, varm gulrotsalat
Den gode smaken finnes i tilbehøret! Dette er en frisk og sødmefull tilbehørssalat med ovnsbakte druer og gulrøtter toppet med en dressing av balsamico og honning, og grovhakkede valnøtter.
Serveres varm sammen med ditt ønske av fisk eller kjøtt.
Klassisk gulrotkake
Gulrøtter blir myke og sødmefylte når de varmes opp, og revet gulrot passer dermed perfekt også i bakst.
Lag en saftig kake med gulrot et hint av kanel og frisk ostekrem som glasur - en sikker vinner på kakebordet.
Råkostsalat med gulrot, appelsin og chili
Litt lei av den vanlige råkostsalaten? Prøv en som sparker litt ekstra med søt og syrlig appelsin og litt ekstra kick fra rød chili. Denne er spesielt god til fisk og kylling.