Dette er jordskokk og slik bruker du den
Jordskokk er kanskje ikke noe du har tenkt over som tilbehør - hva gjør man egentlig med den? Den var veldig vanlig helt fram til 1800-tallet hvor poteten kom til Norge, og har siden ikke fått den oppmerksomheten den fortjener.
Men i motsetning til poteten inneholder ikke jordskokken stivelse, og den kan spises rå. Det gjør den veldig lett å bruke i matlaging!
Prøv jordskokk til middagen:
- I sesong: September - oktober.
- Smak: Nøtteaktig, delikat, søt og melen.
- Oppbevaring: Mørkt og kjølig (0–4 ºC)
Børst jordskokkene grundig, og kok dem i lettsaltet vann med skallet på.
Skallet er tynt og spiselig, men kan også skrelles. Bare husk at den fort blir sort når den er skrelt!
Slik tilbereder du jordskokk
Jordskokk er nemlig ingen sær rotgrønnsak, den kan brukes til det aller meste! Smaken er mild og nøtteaktig, og den kan benyttes på samme måte som poteter.
Den kan med andre ord kokes, bakes, stekes, grilles og moses til stappe eller puré.
Den kan til og med spises rå, i motsetning til poteten. Det betyr at den også kan wokes, spises i salater eller som råkost til middagen.
Slik lager du jordskokkpuré
En enkel puré trenger ikke ta lang, og kler mange sauser og smaker. Jordskokkpuré passer spesielt godt til kjøtt og fisk.
Slik gjør du:
- Skrell jordskokkene og kok dem møre.
- Mos jordskokkene, ha i litt melk eller fløte og rør inn smør.
- Smak til med salt og pepper.
Lag chips av jordskokk
Knasende sprø jordskokkchips er enklere enn du tror! Bland gjerne med andre rotgrønnsaker. Prøv søtpotet, rødbet og gulrot i tillegg.
Slik steker du jordskokk
Stekt jordskokk er enkelt og en rask måte å tilføre den som tilbehør til et godt måltid.
Slik gjør du:
- Vask jordskokken godt. Behold skallet på og kutt i små biter.
- Stekes i panne med noen dråper solsikkeolje på høy varme.
- Senk varmen når jordskokksbitene er gylne.
- Tilsett smør og smak til med salt, pepper og fersk timian.
To sesonger
De fleste frukt og grønnsaker har en sesong i året (eller dyrkes i drivhus som gjør dem tilgjengelige året rundt). Jordskokken derimot, den har to sesonger!
Jordskokken kan nemlig overvintre i jorda, og tåler temperaturer helt ned til -30ºC. De som ikke høstes i september-oktober, blir liggende fram til jorda er frostfri igjen. Det skjer i april-mai.