Dette er jordskokk og slik bruker du den

Dette er jordskokk og slik bruker du den

Jordskokk var svært populært i Norge før poteten kom, og med god grunn! Denne rotgrønnsaken er veldig anvendelig i en rekke måltider. Slik bruker du den fantastiske grønnsaksknollen!

Jordskokk er kanskje ikke noe du har tenkt over som tilbehør - hva gjør man egentlig med den? Den var veldig vanlig helt fram til 1800-tallet hvor poteten kom til Norge, og har siden ikke fått den oppmerksomheten den fortjener.

Men i motsetning til poteten inneholder ikke jordskokken stivelse, og den kan spises rå. Det gjør den veldig lett å bruke i matlaging!

Prøv jordskokk til middagen:

  • I sesong: September - oktober. 
  • Smak: Nøtteaktig, delikat, søt og melen.
  • Oppbevaring: Mørkt og kjølig (0–4 ºC)

Børst jordskokkene grundig, og kok dem i lettsaltet vann med skallet på.

Skallet er tynt og spiselig, men kan også skrelles. Bare husk at den fort blir sort når den er skrelt!

Slik tilbereder du jordskokk

Jordskokk er nemlig ingen sær rotgrønnsak, den kan brukes til det aller meste!  Smaken er mild og nøtteaktig, og den kan benyttes på samme måte som poteter.

Den kan med andre ord kokes, bakes, stekes, grilles og moses til stappe eller puré.

Den kan til og med spises rå, i motsetning til poteten. Det betyr at den også kan wokes, spises i salater eller som råkost til middagen. 

Jordskokken blir fort sort når den blir skåret opp eller skrelt. Legg den i vann med litt sitron i for å beholde den blekhvite fargen.

Slik lager du jordskokkpuré

En enkel puré trenger ikke ta lang, og kler mange sauser og smaker. Jordskokkpuré passer spesielt godt til kjøtt og fisk.

Slik gjør du:

  1. Skrell jordskokkene og kok dem møre.
  2. Mos jordskokkene, ha i litt melk eller fløte og rør inn smør.
  3. Smak til med salt og pepper.
Spennende tilbehør og småretter med grønnsaker

Spennende tilbehør og småretter med grønnsaker

Friske rotgrønnsaker er godt til middagen, men kan de brukes til noe annet? Prøv disse enkle oppskriftene på småretter - perfekt som snacks eller til tapas!

Lag chips av jordskokk

Knasende sprø jordskokkchips er enklere enn du tror! Bland gjerne med andre rotgrønnsaker. Prøv søtpotet, rødbet og gulrot i tillegg.

Slik steker du jordskokk

Stekt jordskokk er enkelt og en rask måte å tilføre den som tilbehør til et godt måltid. 

Slik gjør du:

  1. Vask jordskokken godt. Behold skallet på og kutt i små biter.
  2. Stekes i panne med noen dråper solsikkeolje på høy varme.
  3. Senk varmen når jordskokksbitene er gylne.
  4. Tilsett smør og smak til med salt, pepper og fersk timian.

To sesonger

De fleste frukt og grønnsaker har en sesong i året (eller dyrkes i drivhus som gjør dem tilgjengelige året rundt). Jordskokken derimot, den har to sesonger!

Jordskokken kan nemlig overvintre i jorda, og tåler temperaturer helt ned til -30ºC. De som ikke høstes i september-oktober, blir liggende fram til jorda er frostfri igjen. Det skjer i april-mai.

Emblem
Smaken kan minne litt om artisjokk, og navnet er faktisk en forkortelse av "jordartisjokk".