Dette kan du bruke neper til

Dette kan du bruke neper til

Neper finner du i butikkene fra tidlig sommer til tidlig høst, og selges i lekre bunter. Men hvordan bruker man dem egentlig? Her er våre beste tips til gode måter å tilberede og bruke neper på.

Nepe er en gammel plante med lang historie i Norge, og var faktisk en av de viktigste næringskildene for norske husholdninger før poteten kom på 1700-tallet. Da hadde nepe blitt dyrket i over 500 år her til lands!

Nepene selges i bunter og skal være hvite, men de kan også ha lilla, grønn eller gul farge øverst rundt bladfestet. 

  • I sesong: Mai - september
  • Smak: Pepperaktig med litt sødme. 
  • Oppbevaring: Mørkt og kjølig (0-2 ºC)

Neper kan oppbevares i kjøleskapet noen dager. Fjern bladene og oppbevar nepene i pastpose eller plastboks. Kan også legges i vann i kjøleskapet, da holder de seg enda bedre. 

Kan neper spises rå?

Jada, så lenge du skreller dem først! Du kan rive dem til en råkostsalat, dele dem i skiver eller båter. Fysen på snacks? Prøv dem med en god yoghurt- eller rømmedipp. 

Derfor bør du spise norske rotgrønnsaker

Derfor bør du spise norske rotgrønnsaker

På høsten bugner butikkene av spennende norske grønnsaker. Hvorfor er de norske grønnsakene spesielt gode? Grunnene er mange, og her får du noen av dem.

Forskjellen på nepe, kålrot og reddik

Disse runde rotgrønnsakene minner om hverandre, og det er kanskje ikke så rart siden de er i samme slekt - nemlig korsblomstfamilien. Her finner man for øvrig også brokkoli, blomkål og persillerot.

Men til tross for tette familiebånd, smaker verken neper, kålrot eller reddik helt det samme.

  • Reddik har en skarp og pepperaktig smak. Blir mye mildere av å varmenehandles.
  • Kålrot har derimot mild smak og mye sødme, både rå og tilberedt. 
  • Neper smaker som en blanding av reddik og kålrot - pepperaktig med litt sødme. Den blir skarpere i smaken desto eldre den blir. 
De vanligste nepene er helt hvite, men det er ikke uvanlig med lilla, gul eller grønn farge på toppen. De vanligste nepene er helt hvite, men det er ikke uvanlig med lilla, gul eller grønn farge på toppen.

Slik tilbereder du neper

  1. Skjær av bladene og skrell nepen
  2. Skjær den i skiver, båter eller terninger

Nepene kan syltes, kokes, bakes, stekes, gratineres - eller spises som de er. Du kan med andre ord tilberede dem akkurat som du vil! Ha skiver i en digg wok, eller bak dem i ovnen for å få fram den gode sødmefylte smaken. 

Emblem
Kokte eller bakte neper er perfekt tilbehør til kjøtt og fisk!

Hvitløksstekte neper

Enkel oppskrift på hvitløkstekte neper med sesamfrø. Kjempegodt som tilbehør til det aller meste, eller bland inn litt babyspinat for et lite måltid i seg selv.

Nepe- og reddiksalat

Både neper og reddiker er nydelig rå, så hvorfor ikke lage en lekker og knasende sprø råkost i flere lag? Resultatet av denne oppskriften på reddiksalat med neper er en sommerlig råkostsalat som er spesielt god til grillet fisk.

Emblem
Den originale halloweenlykten ikke ble skåret ut av gresskar, men av neper?

Smørkokte neper og reddiker

Skikkelig digg tilbehør, spesielt til kjøtt og fisk. Smørkokte grønnsaker blir ekstra sødmefylte og smakfulle - prøv med neper og reddiker!

Lag noe godt med neper: