Slik tilbereder du rødbeter
Visste du at rødbeter kan kokes, stekes, ovnsbakes eller spises rå?
Få rødbeter og alt annet du trenger levert rett hjem
- I sesong: Norske rødbeter er tilgjengelige hele året. På sommeren selges de i bunt med stilk, og resten av året ferdig vasket og pakket.
- Smak: Mild, søt og jordaktig.
- Oppbevaring: Kjøleskap, i plast (2–4 ºC)
Ulike typer beter
Det finnes flere varianter av beter, de vanligste i Norge er rødbeter, gulbeter, hvitbeter og chioggiabeter.
- Gulbeten er en nær slektning av rødbeten. Den har en sterk gul farge og egner seg godt i supper. Smaken minner om rødbeten, men er litt mildere.
- Hvitbeten har en mild smak som passer godt som tilbehør til kjøtt og fisk eller revet i en salat.
- Chioggiabeten har en mildere smak enn rødbeten, og passer godt til røkt eller salt kjøtt. Den røde- og hvitstripete innsiden av beten har gitt den kallenavnet polkabete.
Slik tilbereder du rødbeter
Beter er svært anvendelige, og kan rives eller skives rå. De kan brukes i salater, bakes i ovn, kokes, syltes eller brukes i smoothie.
Slik koker du rødbeter
- Vask og skjær av blader.
- La det være igjen litt av stilkene.
- Koketiden vil variere, sjekk med en kniv om de er møre.
- Etter koking fjernes skall og bladfeste.
Slik steker du rødbeter
- Vask og kok i lettsaltet vann til de er møre.
- Avkjøl, skrell og del i båter.
- Smelt smør i en varm panne og stek betene i 2-3 minutter.
Slik ovnsbaker du rødbeter
- Skrell og del i båter.
- Legg i ildfastform og drypp over olivenolje, eddik, salt og pepper.
- Ovnsbak på 200 °C i ca 40 minutter til de er møre.
De kan også syltes og brukes til silderetter eller som pålegg på brødskiven.
Lun rødbetsalat
Denne retten er en naturlig del av buffeten, og passer like godt til kalde retter som til grillet eller stekt fisk og kjøtt. Du kan også bruke kun rødbeter, og kan spare tid ved å velge sous vide rødbeter (ferdig kokte rødbeter).
Rustikk terte med beter, rødløk og pære
Fargerik og litt søtlig pai som kan serveres som egen vegetarrett, eller som tilbehør til kjøtt.
Rødbettartar med chevre og sennepsvinagrette
En flott og spennende forrett, eller spm tilbehør. Finhakkede rødbeter som er smaksatt med limesaft, eple og hvitløk, servert med grillet chevre og sennepsvinaigrette.
Rødbetkick
En frisk juice proppet med masse gode næringsstoffer.