Slik griller du sommerens beste biff
Uansett om du foretrekker biffen din medium rå eller godt stekt – hemmeligheten til en perfekt grillet biff er indirekte varme, steketermometer og tid til å hvile.
Hvilken biff skal du velge?
Hos MENY finner du et stort utvalg av biff – både marinert og naturell, vakuumpakket og håndskåret fra kjøttdisken.
Alle typer biffer passer fint til grilling, men vil du være helt trygg på at biffen skal være mør, er indrefilet uten tvil det beste valget. Er du ute etter en biff med litt mer smak, er entrecôte et godt valg.
Prøv en av disse på grillen:
Slik griller du biff
Før du legger biffen på grillen, kan du krydre den med salt og pepper og pensle den med rapsolje. Da setter den seg ikke fast i grillristen.
Er biffen marinert, tørker du av overflødig marinade. Da blir ikke marinaden brent og svir seg.
- Legg biffen på direkte varme til den har fått en fin stekeskorpe på begge sider.
- Deretter flytter du biffen over på indirekte varme og la den ligge, gjerne under lokk. Husk steketermometer, og stek til du når ønsket kjernetemperatur.
- Ta så biffen av grillen og la den hvile før servering.
Bruker du et steketermometer, slipper du å klemme og gjette på når biffen er ferdig. Her er en oversikt over hvor mange grader biffen din bør være – avhengig av hvordan du vil ha den:
- Lite stekt: 48-50 grader
- Medium: 52-56 grader
- Medium +: 56-58 grader
- Godt stekt: 64-68 grader
Så store stykker biff bør du bruke
En biff kan gjerne være tykk og stor, og veie fra 180-250 gram, avhengig av hvor sulten du er.
- Indrefilet: 3-4 cm tykk
- Andre bifftyper: 2 cm tykk
Velger du å skjære opp biffen selv, kan det være lurt å veie opp den første biffen, og så justere tykkelsen på stykkene etter ønsket vekt.
Indirekte og direkte varme
Det er mye snakk om indirekte og direkte varming, men hva er egentlig forskjellen?
- Direkte varme betyr ar varmekilden er rett under maten, som gir høyest effekt og raskest varming. Dette egner seg best til pølser og kjøtt i skiver der man ønsker maten gjennomstekt med god stekeskorpe.
- Indirekte varme betyr at varmekilden ikke er direkte på maten. Da er det et område i grillen som er uten aktive bluss eller varmt kull, og du må grille med lokk og åpne ventiler. Varmen fra den aktive delen i grillen sirkulerer dermed i grillen, og varmer maten likt fra alle sider.
Tre tips for perfekt grillet biff
- Bruk kjøtt av god kvalitet. Kjøp et mørt kjøttstykke, så er det større sjanse for at du får en perfekt biff.
- Bruk steketermometer. Da kan du grille biffen til akkurat den kjernetemperaturen hver gjest ønsker – og du får det samme resultatet hver eneste gang.
- La kjøttet hvile. La biffen hvile i romtemperatur i 30 minutter før du legger den på grillen. Da blir den riktig temperert, og du får et jevnere og bedre resultat. La også biffen hvile i 5-10 minutter etter at du tar den av grillen – før den serveres.
Serveringstips til biff på grillen
Gjør det enkelt når du skal grille biff, og server gjerne tilbehør som kan forberedes på forhånd. Kanskje noen av disse oppskriftene kan friste?