Slik får du fyr i peisen
Det er vinter og mange sitter på hjemmekontor. Peis kan bidra både til å holde strømregningen nede, men også skap stemning og kos i heimen.
Likevel er det ikke alltid så lett å få fyr i peisen som man skulle tro.
3 viktige faktorer avgjør
Det er 3 ting som må være på plass for at du skal få fyr i peisen:
Luft
Ingen ild uten oksygen. Har du husket å åpne spjeldet slik at luft kommer til? Husk å ikke krølle avispapiret for hardt sammen. Ikke fyll peisen for full, tjuefem prosent av volumet i ovnen holder.
Hvis det brenner stusselig og flammene ikke strekker seg oppover, er trekken i pipa muligens dårlig. Når du tenner opp lønner det seg å holde ovnsdøra litt åpen et par minutter inntil trekken etablereres.
Tørr ved eller kubber
Veden må være tørr og kubbene helst ikke for store. Hvordan holder man veden tørr? Du kan oppbevare veden ute, men da må den stables opp fra bakken, f. eks på en pall og dekkes med presenning.
Du kan også kjøpe ferdige kubber hos MENY som brenner i 2-3 timer.
Bruk gjerne vedkubber i kombinasjon med pinneved/småplank, da blir det lettere å få fyr.
Aviser og annet opptenningsmateriale
Når du skal tenne opp kan det være lurt å bruke papir, flis og/eller briketter. Vedkubbene skal ligge nederst, så skal mindre trekubber og småplank. Så til slutt på toppen papir og tennbriketter.
Når du tenner opp
Bruk gjerne tennbriketter, og tenn på øverst på toppen av bålet ditt. Da brenner det lenger og du får raskere fyr. Da får du også utnyttet varmen bedre, noe som er mer miljøvennlig
Sikkerhet
Sørg for å holde ting som kan ta fyr på god avstand, møbler, tekstiler, pynt etc, må ikke stå for nærme peisen. Oppbevar aske i en beholder som ikke kan brenne og bruk gnistfanger når du fyrer i åpen peis. Ikke bruk tennvæske eller andre brennbare væsker og sørg for at det brenner jevnt ved å legge på mer ved etterhvert.