Dette betyr Nyt Norge-merket
Norsk mat er trygg mat, og Norge har svært god dyrehelse. Det er fordi norske bønder følger veldig strenge regler for godt dyrehold, og norske gårder ligger trygt fra hverandre, skilt av fjell og fjorder.
Det kalde klimaet i Norge gjør at vi har friske planter. Vi har et variert landbruk over hele landet som bidrar til levende bygder og flott kulturlandskap.
Nyt Norge garanterer:
- At råvarene er norske
- At bonden har fulgt strenge norske regler og kan dokumentere det
- At maten er produsert og pakket i Norge
Klassiske favoritter med Nyt Norge-merket:
Spesialitet-merket
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Spesialitet garanterer at maten eller drikken er:
- Basert på de beste norske råvarer
- Laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter
- Laget av dyktige mathåndverkere
- Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse
Lang prosess for å få Spesialitet-merket
Fagjuryen møtes fire ganger i året for å vurdere produkter som har søkt om å få merket. Det er ikke lett å komme gjennom fagjuryens nåløye, og bli godkjent som en Spesialitet.
Kandidatene testes først mot andre produkter i samme kategori. Hver og ett fagjurymedlem noterer poeng for smak, lukt, utseende, råvare, oppskrift og pakningskommunikasjon.
Deretter presenterer alle sin poengsum og sitt synspunkt. Til slutt teller man opp poengene og er poengsummen høy nok får produktet hedersbetegnelsen Spesialitet.
Produktene som kommer gjennom nåløyet er med andre ord i særklasse i sin kategori.
Både produkter med Nyt Norge og Spesialitet finner du i alle MENY-butikker og i nettbutikken. Se etter merkene neste gang du handler.