Slik lager du stemningsfulle julelys
Lite er så koselig som levende lys! Det setter en unik stemning både rundt bordet eller i rommet. Enten du vil dekorere bordet eller bare få litt ny inspirasjon til julepynten har vi flere tips her.
Pynt med epler og kanelstenger
Gi et rustikt preg på lysene ved å bruke det du har liggende. Sett kroner i epler og fest stearinlys på eller bruk kanelstenger og hyssing for å lage en fin lysdekorasjon på et kubbelys.
Lag en lekker islykt
Pleier du å bruke fakler ute, kan du jo prøve deg på en lekker islykt. Alt som kreves er litt pynt, som grønne blader, bær eller krydder som fryses ned i en passende form. Perfekt ute for å sette stemningen!
Slik lager du islykt:
- Finn fram pynt du vil bruke. Her har vi brukt tranebær og grønne blader. Du kan godt bruke krydder som kanelstenger, stjerneanis eller nellik.
- Finn en passende form, bolle eller bøtte, avhengig av hvor stor fryseren din er.
- Fyll med vann og la det fryse til.
- Sett en mindre bolle, bøtte, e.l midt i islykten, og fyll med mer vann rundt. Slik lager du plass til lys og fakler.
- Putt i ønsket pynt, og la det fryse til.
- Etter ca 12 timer er lykten klar. Får du ikke den innerste formen ut, kan du bruke litt varmt vann for å løsne lykten.
Bruk norgesglass som telyslykter
Har du Norgesglass, noen krukker eller liknende du ikke bruker? Fyll de med krydder, granbar, frukt eller bær før du fyller dem med vann. Sett telys i, og du har flotte lykter!
Pynt med gamle flasker
Du kan også bruke fargerike flasker og sette stearinlys eller annen pynt i dem, veldig enkelt og greit!
Valnøttlys
Skjær til stearin fra telys og dytt det i et nøtteskall sammen med veken. Du kan også lage de fra bunnen av.
Slik gjør du
- Smelt stearin (gjerne rester) i vannbad.
- Ha en veke klar - her kan du kjøpe ferdig eller bruke en bomullstråd dyppet i smeltet stearin.
- Knekk opp hele valnøtter slik at du har to halve skall, og rens om nødvendig. Sliter du med å knekke dem slik at de ikke knuser, kan du bake dem i ovnen på 100 grader i ca 1 time - da er de letter å åpne.
- Sett den halve valnøtten oppi en teiprull, nøkkelring eller liknende før du heller i flytende stearin, slik at den står støtt.
- Ha oppi veken og la det stivne.
Appelsinlykter
Lukten av appelsin og nellik skaper koselig julestemning, og disse fine lyktene er enklere å lage enn du tror! Slik gjør du det:
Du kan også bruke klementiner om du ønsker mindre lykter - bare husk at skallet er tynnere og det er lettere å rive opp når man skal skrelle klementinen.
Slik gjør du:
- Skjær kun skallet rundt appelsinen ned til kjøttet. Ikke skjær i fruktkjøttet, det gjør det vanskeligere å fjerne skallet.
2. Bruk en skje til å løsne skallet fra kjøttet. Vær forsiktig så du ikke revner skallet.
Vipp appelsinkjøttet ut av skallet så det halve skallet er intakt. Gjenta med den andre halvdelen.
3. Finn frem små pepperkakeformer, nellik og annen pynt du vil bruke.
Pepperkakeformer med hjerter, stjerner eller liknende er de enkleste å få gode resultater av.
4. Bruk pepperkakeformene til å trykke ut mønstre i skallet. Her er det bare fantasien som setter grenser!
Har du ikke små pepperkakeformer kan du skjære ut mønstre med en liten, skarp kniv.
5. Pynt med nellikspiker - disse kan du enkelt trykke ned i skallet. Du kan pynte som her ved å stikke dem inn rundt hullene i appelsinskallet, eller lage spennende mønstre.
Sett i telys og sett på den andre den andre halvdelen.