Kast mindre mat i julen

Kast mindre mat i julen

Det blir gjerne rester av julematen. Her får du tipsene som fører til at du kaster mindre mat i julen.

Noen enkle grep som alle kan gjøre er å merke råvarene med når de er åpnet, fryse ned rester av for eksempel grønnsaker og å pakke inn maten ordentlig i for eksempel zip-lock poser.

Her får du våre beste tips til hvordan du unngår å kaste noen av matvarene vi ofte sitter igjen med etter et måltid!

Visste du at ved å planlegge innkjøpene, skrive handleliste og beregne riktig mengde kan du unngå å få mye rester?

Grønnsaker

Enkelt tilbehør til enhver rett er ovnsbakte grønnsaker. Har du noe til overs? Bruk det du har, og stek det i ovnen til det er mørt. Enkelt tilbehør til enhver rett er ovnsbakte grønnsaker. Har du noe til overs? Bruk det du har, og stek det i ovnen til det er mørt.

Et par gulrøtter hører gjerne rotmosen til, men hva gjør du med resten av pakken? Gulrøtter kan fryses ned i skiver som forvelles i 2-3 min, eller hva med å bruke de i en deilig wok med rester av pinnekjøtt eller ribbe?

Andre grønnsaker som brokkoli og rosenkål kan med fordel også forvelles og fryses ned, ellers kan du lage en deilig blomkål- og brokkoligrateng med skinke. Rosenkål kan du steke kjapt i stekepannen med chili, rosiner og ingefær.

Emblem
Visste du at ost kan fryses? Riv den før du fryser den ned, og bruk den i varme retter som for eksempel til gratinering eller på pizza.
Slik bruker du restene av julematen

Slik bruker du restene av julematen

Etter julens store måltider sitter man fort igjen med mye rester, og så mye god mat bør bli spist framfor å bli kastet. Derfor har vi samlet våre beste tips og oppskrifter - få inspirasjon til å bruke restene til noe godt!

Poteter

Poteter er gjerne noe vi kjøper i store pakker som ofte kan være vanskelig å bruke opp. Stekt potet sammen med for eksempel sopp og et speilegg er veldig godt når du vil ha en rask middag, eller en ekstra mettende kveldsmat.

Poteter kan brukes til så utrolig mye godt! Hva med løk og timianpoteter, eller hasselbackpoteter? Poteter kan brukes til så utrolig mye godt! Hva med løk og timianpoteter, eller hasselbackpoteter?

Slik forveller du grønnsaker:

  1. Rens og vask grønnsakene og forvell små porsjoner på ½ - 1 kg av gangen
  2. Legg grønnsakene i dørslag e.l og sett dem oppi kokende, usaltet vann
  3. Vannet må dekke grønnsakene og koke raskt opp.
  4. Forvellingstiden beregnes fra vannet koker opp igjen. Flytt grønnsakene over i isvann til avkjøling (f.eks bolle med isbiter). La dem ligge i isvannet like lenge som forvellingstiden.
  5. La de de avkjølte grønnsakene renne godt av, og frys dem inn straks.

Forvellingstiden varierer fra grønnsak til grønnsak, men de fleste trenger ikke mer enn 2-3 minutter.

8 ting du kan gjøre med tørt brød

8 ting du kan gjøre med tørt brød

Har du gammelt brød til overs? Ikke kast tørt brød før du har prøvd disse oppskriftene.

Brød

Brød som er noen dager gammelt er perfekt til arme riddere – som igjen er perfekt til julefrokosten. Du kan også enkelt lage toast av tørt brød, krutonger eller hva med et deilig ostesmørbrød med blåmuggost?

Tørt brød og mye ost og egg til overs? Lag en saftig omelett og ostesmørbrød! Tørt brød og mye ost og egg til overs? Lag en saftig omelett og ostesmørbrød!

Egg

Egg holder seg langt over utløpsdato. Du kan teste hvor ferskt egget er ved å se om det flyter eller ei. Synker egget er det veldig ferskt, flyter det er det et eldre egg. Den sikreste testen er å knekke egget i en bolle og lukte på det. Lukter det ferskt er det bare å bruke som normalt.

Egg kan brukes som vanlig utover utgangsdato, men skal du bake sukkerbrød med veldig gamle egg, må du ha flere egg enn oppskriften tilsier, fordi innholdet i egget blir mindre over tid.

Har du mye egg til overs, kan du prøve disse spennende oppskriftene

Temperaturen i kjøleskapet bør alltid være 4 ºC eller lavere. Når julehandelen fyller opp kjøleskapet kan temperaturen lett bli for høy. Legg et termometer i kjøleskapet, så kan du enkelt følge med.

Melk 

Du trenger ikke kaste melken ved utløpsdato. Lukt og smak deg frem til om melken kan brukes. Har den blitt sur kan du fortsatt fint bruke den i vaffel og pannekakerøre. 

Pannekaker med eple- og kanelfyll er kjempegodt! Pannekaker med eple- og kanelfyll er kjempegodt!

Eple

Blir de siste eplene aldri spist opp? Lag verdens enkleste og beste epledessert! Alt du trenger for å lage en fantastisk smuldrepai er epler, sukker, smør og mel. Du kan også bruke opp både egg og melk ved å lage pannekaker med eple- og kanelfyll - eller kanskje en deilig eplekake?