Julens beste oster

Julens beste oster

Ost hører julen til og passer godt til alle måltidene gjennom høytiden. En ostekveld i den hektiske førjulstiden er noe alle bør unne seg - men hva er typiske juleoster og hva drikker man til?

Mørke kvelder er en god nok anledning i seg selv til å invitere venner og familie til en hyggelig ostekveld. Fordelen med en slik aften er at den krever minimalt med forberedelser. Se våre ulike forslag til ostefat: 

Emblem
Har du prøvd blåmuggost på pepperkake? Den søte pepperkaken med den salte blåmuggosten er en nydelig kombinasjon!

De gode juleostene

For mange blir det ikke jul uten en spesiell ost. Noen er kun tilgjengelige rundt juletider, og andre gir ekstra julestemning når de nytes i juletiden.

Edamer til jul

En av de mest kjente ostene til jul er uten tvil edamer, MENY har både vanlig modnet og vellagret. Vi har ekte, hollandsk edamer og flere norske edameroster av høy kvalitet. Finn din favoritt!

Alt om juleosten edamer

Alt om juleosten edamer

Mens andre venter på julebrus og julemarsipan, venter andre på årets edamer. Det blir nemlig ikke jul uten edamerost! Her er alt du trenger å vite om den kulerunde osten.

Blå stilton

Stilton er helt klart en annen juleost du ikke kommer utenom. Det er en smaksrik, fyldig, aromatisk og meget særegen blåmuggost. Den blir kraftigere desto lenger den får modne, og MENY har både klassiske stilton-hjul og Colston Bassett som løsvektsost.

Stilton er en klassisk juleost mange ikke kan være foruten. Prøv den med søt fikenmarmelade eller på pepperkake! Stilton er en klassisk juleost mange ikke kan være foruten. Prøv den med søt fikenmarmelade eller på pepperkake!

Stilton nytes med et glass portvin, en sterk kopp te eller på en søt pepperkake. Du kan også servere Stilton på nøttebrød med fiken eller honning til. 

Kjenner du en som elsker stilton? Det finnes flotte krukker med stilton som kun selges rundt juletider. Perfekte julegaver for dem som elsker en kraftig blåmuggost!
Emblem
Er du redd for at osten blir for skarp? Søtt tilbehør som syltetøy, frukt og honning runder av smaken på osten.

Selv om edamer og stilton er de største juleostene, er det mange oster som er både milde og smaker godt av jul, eller er veldig gode til julematen. 

Velg riktig brunost til jul

Velg riktig brunost til jul

Ingenting er så norskt som brunosten, og i jula spiser vi ekstra mye av den. Men hvilke brunost skal du velge til julefrokosten?

Julens beste brunoster

Brunost er en klassisk, Norsk ost med lange tradisjoner. Da er det ikke rart den har en fast plass på bordet til jul! 

  • Julebrunost er en søt og krydret fløtemysost med smak av kardemomme. Prøv den på gjærbakst og vafler.
  • Heidalsost er en tradisjonsrik brunost med en en søt, syrlig og karakteristisk smak med en tydelig karamellaroma. Den tradisjonsrike Heidalsosten lages på gamlemåten, i former laget av en lokal treskjærer.

Ost til julefrokost og julelunsj

De klassiske juleostene spises hele jula, men et ostefat kan godt ha et større utvalg ost. Dette er noen ostene du kan ha på ostebordet i jula - eller servere til julefrokosten:

  • Gräddost
  • Brie de Meaux
  • Brillat Savarin
  • Kraftkar
  • Le Roule med hvitløk
  • Chevre

Brie er alltid populært hos de fleste, det samme med kremoster. Har du en av disse, kan du også ha smaksrike, skarpere oster til de som ønsker mer smak. 

Alt om de syv ostefamiliene

Alt om de syv ostefamiliene

Lurer du på hva forskjell mellom blåmuggost, hvitmuggost og faste oster er? Ostene deles hovedsakelig inn i syv typer etter produksjonsmetode og ulike egenskaper. Her er alt du trenger å vite om de ulike ostetypene!

Gløgg og annen drikke til ost

Gløgg er en varm drikk som vanligvis er alkoholholdig, men som også finnes i alkoholfrie varianter. Drikken er den skandinaviske versjonen av "mulled wine" (engelsk) eller "glühwein" (tysk) varm krydret vin.

Det vanligste tilbehøret er kanelstang, rosiner og mandler. Gløgg fås alkoholfri i alle MENY-butikker, og kan drikkes som den er ved å blande ut med vann. Du kan også tilsettes alkohol. Rødvin er vanlig, men bør unngås til ost.

Vin og eplemost til ost

Andre drikker som passer ost godt, er vin. Hvitvin er stort sett det man bør gå for, rødvin må velges med omhu - spesielt til blåmuggost.

Siden blåmuggost ofte er veldig fet og salt, forsterker det garvestoffet i rødvin. 

Fet og salt ost krever dermed drikke med høy friskhet for å balansere smakene, og eplemost er et perfekt valg om du ønsker noe alkoholfritt. En frisk alkoholfri cider kan også være et godt valg. 

Prøv eplemost til ostefatet:

Emblem
Rødvin er sjeldent en god kombinasjon med ost. Saltet i osten gjør at garvestoffet i vinen kommer ekstra tydelig fram.

Øl til ost

Liker du øl bedre enn vin? Øl passer godt til ost, og kan fint serveres til ostefatet. En tommelfingerregel er at ølen skal være like kraftig og kompleks som osten.

Et ostefat kan fint serveres alene, til julefrokosten eller som en deilig dessert. Husk god drikke til! Et ostefat kan fint serveres alene, til julefrokosten eller som en deilig dessert. Husk god drikke til!

Lyse øl til milde oster, kraftig øl til kraftig ost

Milde oster som brie kan fint servers med lyse øl, og blir osten kraftigere må ølen også bli mørkere og kraftigere.

Prøv for eksempel mørke, komplekse juleøl eller porter til de kraftigste ostene, og en sødmefylt bayer til de mildere ostene. 

Milde oster som brie kan fint servers med lyse øl, og blir osten kraftigere må ølen også bli mørkere og kraftigere.

Usikker på ost? Spør oss om hjelp!

Usikker på hvilke oster du bør velge, eller hva slags drikke du ønsker til? Spør våre dyktige matarbeidere i ostedisken!

Usikker på hva du skal velge? Spør en av våre Matarbeidere om hjelp til tilbehør og spennende oster du bør smake. Usikker på hva du skal velge? Spør en av våre Matarbeidere om hjelp til tilbehør og spennende oster du bør smake.

Du kan også få smaksprøver om du er usikker på en ost eller to - og få tips til å sette sammen ostefat, spesielt godt tilbehør eller gode kjeks og brød du bør prøve med ost.

Emblem
Vi kan også lage ostefat til deg. Husk å bestille i din MENY-butikk i god tid!