Alt om juleosten edamer
Den kulerunde osten har en fast plass på bordet til både julefrokosten, ostekvelden og til juletapas. Dette har nemlig blitt juleosten framfor noen for mange nordmenn.
Hva er edamer?
Edamerosten er en halvfast, modnet ost som opprinnelig kommer fra byen Edam i Nederland. Her ble den først kjøpt og solgt nede på havnen den er oppkalt etter.
Den har en fyldig, ren, syrlig og aromatisk smak, og den moderne edamerosten har nok en noe mykere konsistens med en mildere smak enn den opprinnelige edameren.
Husk edamer til jul:
Forskjellen på norsk og nederlandsk edamer
Edamer produsert i Norge er en slektning av den nederlandske edamerosten. Den norske kan minne om goude men den er gjerne litt fastere, litt saltere har en litt syrligere smak. Den hollandske, klassiske varianten har en mer framtredende smak, til tross mindre lagringstid enn sin norske bror.
Edameren er kjent for sin karakteristiske runde form med to litt flattrykte ender. Opprinnelig fikk den et lag med rød eller gul voks.
Hva er forskjellen på rød og sort edamer?
Du har sikkert sett de ulike edamerostene med forskjellige farger. Hva er egentlig forskjellen?
- Rød, norsk edamer - lagret i 3 mnd
- Rød, hollandsk edamer - lagret i 4-6 uker
- Svart, norsk edamer - lagret i minst 12 mnd
- Svart, hollandsk edamer - lagret i minst 10-15 uker
Hollandsk edamer hos MENY
Du får også tak i ekte, hollandsk edamer i ostedisken hos MENY. Disse er svært populære, og kommer i original (rød) og vellagret (sort) type. En hollandsk edamer smaker oftest skarpere enn den norske. Liker du kraftig ost, er denne edameren for deg.
Slik bruker du edamer
Edamer egner seg meget godt som pålegg, i salater, på ostefat, varme retter og til gratinering.
En edamerost er dekorativ hel eller halv på ostebordet til jul og til andre høytider. Den kan også skjæres i terninger til snacks og egner seg til marinering.
Gode smaker til edamer
Edamer passer godt til frukt som fersken, melon, aprikos og kirsebær. Lagret Edamer spises ofte med pærer og epler. Annet godt tilbehør er godt brød, akasiehonning, aprikospuré og søte frukter og bær.
Edamer som juletradisjon
Edamerost er et kjært produkt i handlekurvene både før og etter jul. Den er en viktig juletradisjon i mange, og selv om den norske edameren er tilgjengelig hele året, selges rundt 80% i november og desember.
De ivrigste edamerelskerne kjøper Edamerost mot slutten av julesesongen, og lagrer osten i årevis bakerst i kjøleskapet. Noen har til og med egne Edamer-kjøleskap! Her godgjør osten seg til jul om ett eller flere år.
Norsk edamer fra Myrdal Gård
Edameren er laget på en tradisjonell nederlandsk oppskrift, og den er modnet i minimum 3 måneder etter ysting.
Den er mild, og passer godt på frokost- og lunsjbordet i julehøytiden. Edameren passer også utmerket på ostebordet. Med et lag rød voks på skorpen, egner den seg også bra til lagring og modning.
Nettopp fordi osten egnet seg til lagring, har Edamerost eksistert i flere hundre år. Edamer var faktisk en av de mest populære ostene i verden på 1300- og 1700-tallet!
Mye av den opprinnelige populariteten skyltes at den kunne vare i lange seilaser til sjøs og tjene som super matkilde for sjømenn.
I dag er edameren en ost som heller får oss i skikkelig julestemning, og har man kjøpt litt for mange, er det bare å legge dem i kjøleskapet til neste år.