Dette serverer du på julebordet og julefesten
Desember er tiden for å samle de nærmeste av venner og familie rundt bordet. Det er tid for en forsmak på den gode julematen. Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk står på menyen - men du kan også servere juletapas og fingermat med klassiske julesmaker.
Enkel fingermat til jul
Når gjestene kommer og alle får noe godt i glasset, er det fint å ha noe snacks ved siden av.
Et godt tips dersom du ikke vil at alle skal sette seg til bords med én gang, er å ha litt fingermat, nøtter og chips stående fremme. I julen liker vi for eksempel pepperkaker med blåmuggost!
Årets lutefisklag
Lutefisk har lange tradisjoner og skaper alltid god stemning rundt bordet. For mange er lutefisklaget et fast innslag i førjulstiden, mens andre serverer den i romjulen.
Lutefisksesongen starter i oktober og varer ut januar, og mange har flere lutefiskmiddager gjennom sesongen.
Tilbehøret til lutefisken
Noe av det aller viktigste på bordet når lutefisken serveres er tilbehøret. Mange har sterke tradisjoner knyttet til det ulike tilbehøret.
Vanligst er ribbefett, lutefiskbacon, ertestuing, sennep og mandelpoteter - men hvorfor ikke prøve brunost?
Rakfisklag
Et ekte rakfisklag er en fest, og mange har lange tradisjoner forbundet med hvilke leverandører de kjøper fra og hvilket tilbehør som hører til. Det serveres gjerne både sterke og milde varianter av rakfisk.
Er det din tur til å arrangerer rakfisklaget, eller vil du starte en egen tradisjon med rakfisklag?
Husk det gode tilbehøret til rakfisken
Tradisjonene rundt tilbehøret varierer, men favorittene er gode lefser, gjerne av mandelpotet. Flatbrød, gjerne erteflatbrød. Kuttet løk blandet med rømme, skivet rødbete, kokte mandelpoteter, og hos noen, også hardkokt egg.
Stort utvalg rakfisk levert rett hjem:
Sildebord
Sildebord, eller sildelag, står nok sterkere hos våre naboer i Sverige og Danmark, men med det store utvalget vi har av sild, så slår vi et slag for denne tradisjonen også her! Et sildebord består ofte av kun kalde retter, og da er fordelen at du kan lage det meste på forhånd. Og blir det rester så er silden like god som pålegg i dagene som kommer.
I tillegg til ulike typer sild er det vanlig med godt brød, gjerne mørkt rugbrød, flatbrød, smør, løk og rømme. Server gjerne også en god sildesalat og varmrøkt sild.
Server gjerne også en god sildesalat på sildebordet.
Klassisk ribbe med tilbehør
Ribbe er for mange knyttet til julaften, men det er lite i veien for å servere ribbe på julebordet i tillegg.
Ribbe servert med klassisk tilbehør som medisterkaker, medisterpølser, mandelpoteter, rosenkål og en god saus er en sikker vinner på julebordet.
Pinnekjøtt
Pinnekjøtt er en av våre mest populære julemiddager, og man får gjerne servert pinnekjøtt både før og etter jul.
Her er det sterke tradisjoner knyttet til produsenter, røkt eller urøkt pinnekjøtt og hvorvidt det er skåret selv eller ei. Usikker på hva du skal velge? Spør gjerne en av våre dyktige matarbeidere i ferskvaren om noen gode tips!
Kjøttfrie alternativ
Mange ønsker å kutte ned på mengden kjøtt de spiser, og da er det godt med noen skikkelig gode alternativ. I julen selger vi nøttestek i alle våre butikker. Vi har også oppskrift på hvordan du kan lage nøttestek fra bunnen, samt et stort utvalg andre vegetaroppskrifter. Server med klassisk tilbehør.
Julebrunsj
Inviter familien til julebrunsj eller julelunsj i romjulen! La restene fra julemiddagen blir til nye retter, bak eller kjøp godt brød og finn frem eggerøre, laks, sild, ribbesylte, oster og kanskje noe søtt for å runde av måltidet?
Nyttårssnacks
Nyttårssaften er den perfekte anledningen til å invitere venner og familie på besøk. Planlegger du å ha fest er det smart å sende ut invitasjonene tidlig, da dette er en dag de fleste legger planer i god tid.
En nyttårsfest trenger heller ikke involvere en full middag: inviter gjestene til litt utpå kvelden, så spiser man heller selve nyttåsmiddagen hver for seg. Velger man å gjøre dette er snacks et must.
Det finnes mange gode desserter med smak av jul. Dersom du vil spare de store klassikerne riskrem, multekrem og karamellpudding til selve juleuken, så kan vi anbefale multeis. Server denne enkle iskaken som du lager på 5 minutter.