Svensk julemat og tradisjoner
Man skulle tro at juletradisjonen for våre nærmeste naboer og oss er nokså like, men slik er det ikke. Her kan du lese om svenskenes viktigste juletradisjoner for mat og drikke.
Svensk julebord med varme og kalde retter
I motsetning til norsk tradisjon om ett stort julemåltid med ribbe, pinnekjøtt, fisk eller kalkun, nyter svenskene flere varme og kalde retter fra et bugnende koldtbord.
På det svenske julebordet står blant annet prinskorv, kjøttboller, rødbetssalat, «janssons frestelse», sild, skinke, vørtbrød, samt egg med majones og rogn på.
De absolutt viktigste julevarene er prinskorv og skinke, og mange svensker serverer hjemmelagde kjøttboller og Janssons frestelse.
Nå kan «svensk prinskorv» kjøpes i Oslo!
I år er det mange svensker som skal feire jul i Norge, og mange matvarer som hører til på det svenske julebordet kan kjøpes i norske butikker. Men den populære prinskorven har ikke vært å få tak i, til mange svensker fortvilelse. Og er det viktig for deg, er det viktig for oss.
Derfor har MENY laget vår egen «prinskorv» som selges i 4 butikker i Oslo: CC Vest, Colosseum (Majorstuen), Lillo Gård (Nydalen) og Ringnes Park (Grunerløkka).
MENYs prinskorv er «charmig liten korv», behagelig krydret, med akkurat passe tynt skinn, perfekt til steking. Pris. 99.- pr pk med 750g prinskorv, i butikk fra 11. desember.
NB! Drikken Julemust selges i alle MENY-butikker, men kan være utsolgt flere steder pga mye salg.
En klassisk «svensk jultallrik»
En klassisk «svensk jultallrik» består gjerne av: hjemmelagede kjøttboller, prinskorv, en skive juleskinke med sennep på, sild, en god ost (gjerne Västerbotten) og Leksands knekkebrød.
På julaften spiser svensker prinskorv sammen med poteter, rødbetssalat, kjøttboller og en god sennep. Ofte som en buffé, men mange serverer som hovedrett også, da med stuvet spinat og kokte poteter.
Produkter til svensk julefeiring:
Ingen jul uten Janssons frestelse
På det svenske julebordet hører Janssons frestelse med, en potet- og ansjonsgrateng som minner om fløtegratinerte poteter.
I følge usikre kilder har retten fått sitt navn etter operasangeren Pelle Janzon, som levde i siste halvdel av 1800-tallet, og var glad i både god mat og drikke. En av rettene som ble servert etter at sceneteppet hadde falt, var denne potet- og ansjosgratengen, med rikelig øl og dram til.
Lucia-feiring i Sverige
Svenskene har gjerne sterkere tradisjon for feiring av Lucia 13. desember, enn oss nordmenn. En mysig samlingsstid hvor mange går i kirken.
På Luciadagen samles svenskene, og i likhet med i Norge har luciafeiringen sitt eget bakverk: lussekatten, eller lussebullen som de kaller den på svensk. Da nyter man "Lussefika", gløgg, og barna får saft. Flere svenske byer kårer hvert år «Årets Lucia», og det er en stor ære å bli valgt.
Svensk juledessert
Til dessert spiser de det som ligner vår riskrem, men på svensk kalt Ris a la Malta. Den tradisjonelle og klassiske varianten serveres med appelsin og hakkede, skåldede mandler.
I nyere tid er det vel så populært å servere riskremen med dessertsaus laget av forskjellige bær eller å dandere med andre frukter.
Ellers nyter svenskene som nordmenn også gløgg og pepperkaker til jul, samt forskjellige typer julgodis som knäck, ischoklad og lussekatter.
NB! Drikken Julemust selges i alle MENY-butikker, men kan være utsolgt flere steder pga mye salg.