7 kjappe fakta om svinekjøtt
Nordmenn er glad i svinekjøtt - faktisk så mye at mange av våre tradisjonsretter består av svin. Ribbe, juleskinke, medisterkaker/pølser, sylte, syltelabber og leverpostei er typisk julemat, og ellers i året koser vi oss med lapskaus, flesk og duppe, salt kjøtt og flesk.
Bør man fjerne fett og ben før eller etter tilbereding?
Desto mer fett du skjærer bort før tilberedning, jo mindre karakter får kjøttet, ettersom mye av smaken sitter i fettet. Kjøtt med ben blir også saftigere enn det kjøttet som tilberedes uten ben.
Er det mye fett i svinekjøtt?
Renskåret svinekjøtt innholder bare to til fem prosent fett. Nesten 60% av fettet i svinekjøtt er umettet, altså fett som er godt for hjertet. Når du steker kjøttet, siver dessuten 10-15 prosent av fettet ut i pannen.
Må svinekjøtt være gjennomstekt?
Nei, nesten, eller så vidt gjennomstekt, med en kjernetemperatur på 68-70 °C gir som oftest perfekt resultat.
Hva er spekeskinke?
Spekeskinka er den vanligste formen for spekemat. Den er fra låret på grisen, og finnes i mange varianter og kvaliteter. Å speke er det samme som å tørke kjøtt. Det er altså vannet i kjøttet som er trukket ut ved bruk av salt og luft(tørking).
Kan gravide spise svinekjøtt?
Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Spis svinekjøtt og kos deg!
Svin har mange ulike stykningsdeler som ha forskjellige bruksområder. Svinekjøtt er jevnt over mørt, og trenger ikke ligge lenge til mørning. Kjøttet er også ofte godt marmorert, som gjør det saftig og velsmakende.
Slik brukes de ulike stykningsdelene:
- Nakke
Hel nakke blir vanligvis brukt til koteletter, men uten ben er den ypperlig til en liten stek. Nakkekoteletter skjæres fra nakken og er ekstra saftige fordi fettet er finfordelt i kjøttet. Passer ypperlig til grilling og ovnssteking - Bog
Svinebog egner seg godt som lettsaltet kokekjøtt og til gryteretter. Skåret i skiver er den ypperlig til grilling.
- Side med ben
Siden på grisen kan brukes på mange måter. Den mest kjente er ribbe. Siden blir også brukt til å lage bacon og lettsaltet flesk. En del havner også på grillen i form av grillribbe i skiver. - Kotelettkam
Kammen består av ytrefileten, med og uten ben eller oppdelt i koteletter. Ytrefilet kan tilberedes hel eller den kan skjæres i skiver til biffer. Ytrefilet med bein er det som blir oppdelt til vanlige koteletter. - Knoke
Kan kjøpes fersk, saltet eller saltet og røkt. Knoker trenger lang tilberedningstid, men er absolutt verdt å vente på. Store, kjøttfulle knoker spises gjerne med kålrotstappe eller surkål og poteter. Knoker er også ypperlige til ertesuppe, lapskaus og andre gryteretter. - Griselabber
Griselabb består for det meste av sener, fett og brusk, lettsaltet og kokt blir den til syltelabber, som er en delikatesse på julebordet.