Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Bruk hele lammet og oppdag nye fantastiske retter med lam. Her er våre anbefalinger og gode tips for saftig lam og et vellykket resultat - hver gang.

Et lam deles opp i mange mindre stykker med ulike egenskaper, og det er viktig å bruke riktig tilberedningsmetode til de ulike stykkene for å få best mulig resultat

Noen stykningsdeler må ikke tilberedes for lenge, da blir de tørre og smakløse. Andre kan med fordel kokes eller stekes over lang tid.

Stort utvalg lam levert rett hjem:


Steking av lammekjøtt

Det er flere stekemetoder, og generelt stekes større stykker i ovnen, og mindre stykker i panne, wok eller grill. 

Helstekt lammelår og lammestek

En saftig, rosa lammestek er en favoritt til søndagsmiddagen hos de fleste i lammesesongen. Enkelt er det også, lammelåret gjør seg selv i ovnen.

  • Anbefalt ovnstemperatur er 125 grader. Da blir kjøttet saftig, og det blir jevnt rosa stekt helt gjennom. Bruk over- og undervarme og sett ovnen på 125 grader. 

  • Steketiden varierer med tykkelsen på kjøttstykket, men 2-3 timer må du beregne på et lammelår, og 1-2 timer på en lammestek uten ben.. Bruk derfor et steketermometer for perfekt resultat. Langtidssteking gir best resultat.

  • Kjernetemperatur på 65-70 °C er medium stekt. Ønsker du kjøttet gjennomstekt, venter du til kjernetemperaturen har nådd 76 grader.
Lammekokkens viktigste verktøy i tilberedningen av lammesteken er steketermometeret. Et steketermometer vil gjøre det enkelt å finne kjøttets nøyaktige temperatur.

Slik bruker du steketermometer

Bruk et steketermometer for å finne riktig temperatur. Det er viktig at det plasseres på stekens mest kjøttfulle sted. 

  1. Stikk det inn på skrå, midt i steken. Pass på at spissen ikke kommer i kontakt med ben.
  2. Sett stekeovnen på 125 grader.
  3. Legg steken i en langpanne og sett den på nest nederste rille slik at steken kommer midt i ovnen.
MENYs lille lammeguide

MENYs lille lammeguide

Med frisk høstluft og kaldere temperaturer, kommer også årets ferske lam til butikkene. Bli bedre kjent med de ulike stykningsdelene og hva du kan bruke dem til med vår lille guide!

Slik tilbereder du lammeribbe

Tilberedning av lammeribbe anbefales høyere steketemperatur for at den skal bli sprø og god. Bruk alltid steketermometer for å sikre et ønsket resultat.

  • Start med å steke lammeribben i ovnen på 175°C i 45 minutter.
  • Avslutt med å skru opp temperaturen til 225°C i cirka 15 minutter. 

Mindre lammestykker i ovnen

Mindre stykker som indrefilet, lammecarré, ytrefilet og lammelår i skiver som skal stekes i ovnen anbefaler vi å brune raskt i stekepannen først, for deretter og ettersteke i ovnen på 125°C

Stort utvalg lam levert rett hjem:

Tilberedning i panne, wok og grill

Ved tilberedning i stekepanne anbefales mørt kjøtt, og de fleste ønsker kjøttet rosastekt. Kunsten her er å få kjøttet passe brunt samtidig som det er rosa og saftig. Jo tynnere stykkene er jo høyere må varmen være.

  • Lammekoteletter stekes i en varm stekepanne med olje, i 2-3 minutter på hver side, og etterstekes i ca. 5 minutter på svak varme.
  • Lammestek i skiver stekes i varm stekepanne, 2-3 minutter på hver side og etterstekes i ca 5 minutter på svak varme.
  • Indrefilet og ytrefilet brunes raskt i varm stekepanne. Stekes kjapt på hver side - spesielt indrefilet blir svært fort gjennomstekt.
Et tykkere kjøttstykke trenger litt tid for at varmen skal trenge igjennom, det beste er å brune den raskt på begge sider ved høy varme for deretter å ettersteke på litt svakere varme til den er passe stekt.

Slik tilbereder du lam i kjele og gryte 

Lammekjøtt fra forpart, side og skank trenger lengre tilberedningstid for å bli mørt, og passer derfor i koke- og gryteretter.

I enkelte retter skal kjøttet brunes først, og da er det lurt å bruke en jerngryte.

I kokte retter som fårikål og frikasse trekkes kjøttet i vann til det slipper bena. 

Kokt kjøtt skal ikke koke, men trekke på ca 90 grader. Sjekk gjerne temperaturen på vannet med et steketermometer

Slik lager du fårikål

Nasjonalretten fårikål er enkel å lage, men kjøttet skal småkoke i ca. 2,5 timer så sett av litt tid. 

Slik gjør du:

  1. Brun kjøttet i en stekepanne for en mørkere og mer smaksrik kraft. Ha gjerne litt mel mellom lagene og et par smørklatter på toppen.
  2. Skjær hodekål i båter. Legg kål og kjøtt lagvis i en stor kjele. Strø salt og pepper mellom lagene.
  3. Ha i vann, kok opp og la småkoke under lokk til kjøttet løsner fra beinet, ca. 2 timer. Rist på kjelen av og til.
5 gode tips til fårikål

5 gode tips til fårikål

Hva er vanlig koketid på fårikål, hva drikker man til og hvordan oppbevares restene? Her er 5 gode tips til perfekt fårikål.

Slik tilbereder du lammeskank

Lammeskanken er ytterste del på lammelåret, og trenger lang tid på å bli mørt - men så lenge du beregner nok tid er lammeskank noe av det enkleste du kan tilberede. 

Braisert lammeskank er manges soleklare favoritt, og det krever lite forberedelse. Når kjøttet tilberedes med bein, setter det også ekstra god smak på kjøttet og kraften.

Slik gjør du:

  1. Brun lammeskanken i en jerngryte e.l.
  2. Senk temperaturen og hell i væske (vann, kraft, vin eller øl er gode valg.). La bena stikke opp.
  3. Sett på lokk og sett gryten i ovnen på 175°C
  4. Etter 3-4 timer er skankene klare. Den smaksrike kraften kan brukes som saus, eller brukes som base for saus om den ikke er tykk nok. 
Lag enkle hverdagsmiddager med lam

Lag enkle hverdagsmiddager med lam

Lam er mye mer enn fårikål og lammestek. Lammekjøtt er magert, smakfullt og lett å tilberede - perfekt for hverdagsmåltidene!