Vinneren av matskattstipendet 2019
Blant seks svært verdige finalister, var det det til slutt Ask gård på Jevnaker som trakk det lengste strået. Pengepremien skal vinneren bruke på å utvikle en norsk, økologisk hverdagssalami - noe som ikke finnes i norsk dagligvare i dag.
Ask-gründerne har vist både mot og stor innovasjonsevne i utviklingen av sine økologiske, håndlagde spekepølser tuftet på god dyrevelferd. Kundene våre setter stor pris på håndtverkspølsene, både kvaliteten og smaken. Nå fortjener norske forbrukere å få en god, norsk hverdagssalami uten kunstige tilsetningsstoffer, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.
Frokostblanding og ostekjeks av svarthavre
Den sorte havre fra Våler i Østfold endte på andreplass og fikk et stipend på 150 000 kroner med sin søknad om å utvikle frokostblanding og ostekjeks av urkornet svarthavre. Den sorte havre var først i verden med å lansere havregrynprodukter av svarthavre.
- Vi hadde seks svært gode finalekandidater, men denne gangen trakk disse to det lengste strået fordi de er innovative og utvikler helt unike produkter innenfor sin varekategori. Jeg er imponert over innovasjonsevnen til norske lokalmatprodusenter. De utfordrer oftest merkevareleverandørene og bidrar til reell innovasjon i norsk dagligvare, sier Kjuus.
JURYENS BEGRUNNELSE:
Ask gård –som erførste norske aktør som har tatt opp kampen mot italienske og spanske produsenter - har på få år etablert seg som en spennende, kortreist leverandør av økologiske spekepølser. Råvarene er fra egne økologiske sauer, og både dyrevelferd og bærekraft står i sentrum.
Ask jobber blant annet ut fra nose-to-tail-prinsippet om at hele dyret skal brukes. De fem spekepølsene til ekteparet Evang på Ask gård er frie for kunstige tilsetningsstoffer og lages for hånd. Resultatet er produkter med fantastisk kvalitet.
Pågangsmot, nybrottsarbeid, bærekraft og ideen om nå å utvikle en økologisk skivet hverdagssalami ga full uttelling hos juryen - som dessuten lot seg begeistre av at vi har fått en norsk, kortreist produsent av økologisk spekemat.
Den sorte havre har tatt i bruk flere hundre år gamle produksjonsmetoder, kombinert med innovasjon, i fremstillingen av sine havregryn-produkter av svarthavre.
Svarthavre ble dyrket i Norge helt tilbake i vikingtiden, og treffer en tydelig trend: den har ca. 50% mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. På gården i Våler har familien til nå utviklet to varianter av havregryn: valset i flak og steel cut (kuttet). På kort tid har produktene etablert seg godt i markedet.
Innovasjon, dedikasjon, eksport til USA, god produktdesign og ideen om nå å utvikle frokostblanding og ostekjeks av svarthavre ga god uttelling hos juryen – som i tillegg vektla betydningen av å fremheve norsk matkorn.
Årets jury:
- Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (stedfortreder statssekretær Widar Skogan)
- Edvart Freberg, Hvasser Asparges
- Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge
- Ingvill Størksen, direktør dagligvare, VIRKE
- Odd Gisholt, dagligvareekspert og BI-professor
- Bodil Nordjore, høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter
- Jørn Lie, kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals
- Sigrid Hjørnegård, generalsekretær, Bondelaget (stedfortreder rådgiver Kari Marte Sjøvik)
- Vegard Kjuus, MENY-sjef