Winther Ysteri - Oslo
Det er kjærligheten til ost, tradisjonene og den gode norske melken som, sammen med lysten til å skape enestående spiseopplevelser, er drivkraften til Siri Helen.
I generasjoner har familien Winther ystet ost i Lofoten og Siri Helen selv har hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvareprodusenter.
De siste årene har hun i tillegg til å være meieribestyrer og restaurantgründer også vært dommer under World Cheese Awards – den prestisjefylte konkurransen som gjerne omtales som verdensmesterskapet i ost.
By-ysteri med modningskjeller under havet
Ysteriet ligger i tilknytning til restauranten og alle ostene blir ystet av økologisk melk nøye utvalgte gårder i Oslo-området.
Kortreist økologisk melk gjør noe med kvaliteten på osten.
- Melken jeg får fra blant annet Grøndalen gård på Auli kommer fra kuer som beiter fritt. Bonden på gården lar også kalven gå lenge med kua. Bonden på gården lar kua være mor, kalven er sammen med sin mor minst 2 måneder. Det er en grad av dyrevelferd jeg setter høyt, sier Siri.
I ysteriet produseres blant annet de italienskinspirerte ferskostene Snøball og Snøball med fløtekjerne, Snøfall og Kramsnø.
- Vi har valgt å gi ferskostene våre norske navn med kobling mot snø.
Ideen bak de norske navnene er at alle snøkrystaller er unike. Når snøkrystaller utvikles, er de avhengig av temperatur og forhold. Akkurat som en ost er. Våre håndlagde oster vil være ulike og unike akkurat som snøkrystaller. Dette er bakgrunnen for merkevaren, forteller Siri.
Kjøp ostene fra Winther Ysteri
Snøball - mozzarella
Snøball er en ferskost av mozzarella-type, ren og mild smak av melk. Snøball har gode smelteegenskaper, og passer perfekt på pizzaen og i ostesmørbrød. Kan også spises som den er med ferskt brød og olje.
Flere serveringsforslag:
- Passer godt i frisk tomatsalat som caprese
- Utmerket som Fyll i hjemmelaget pasta.
- Prøv den ovnsbakt med squash eller topp bakt potet med fersk mozzarella.
Snøball med fløtekjerne - burrata
Snøball med fløtekjerne er en ferskost av mozzarella-type som har ekstra fløte i kjernen, som også kalles Burrata. Osten har en ren og mild smak av melk sammen med en fløtekjerne og kan nytes alene toppet med litt olivenolje, pepper og salt.
- Fantastisk i salat eller til biter av vannmelon.
- Ha hel burrata på pizzaen etter at den er stekt
- Topp osten med kremet balsamico, og spis den alene kun med følge av en god grissini.
Snøfall - smørbar ferskost
Snøfall er en stracciatella. Straciatella er fløtekjernen vi produserer i Snøball Burrata. Snøfall er myk og kremet med en trevlete tekstur.
Smaken er mild og melkete, og har fin fylde med fløte som har en middels ettersmak i munnen. Perfekt på brødskiven!
- Straciatellaen kan brukes som topping i salater.
- Ypperlig å toppe pizzaen med etter steking, eller benyttes på ulike pastaretter.
Kramsnø - ricotta
Når ostemassen koagulerer dannes overskuddsproduktet myse. For å få brukt denne også lager vi også en ricotta som vi har kalt Kramsnø. Kramsnø har en mild og kremet smak med deilig sødme.
- Kramsnø kan smøres på brødskiven sammen med tomater og krydder.
- Topp pizza eller pasta rett før servering
- Spis den som en dessert toppet med honning og nøtter.
- Ricotta kan du tilsette i sjokolademousse for å få mer fylde og friskhet.
- Ferskostene trenger ikke modning, men vi lager fastost og rødkitt ost i tillegg. Disse ligger til modning i kjelleren under Oslofjorden. Der utvikler de sin særegne smak og aroma.
Skaperglede
Melk er en så spennende og allsidig råvare. Det er den samme råvaren som brukes til den milde, myke ferskosten som til den skarpe, tørre blåmuggosten og de rike fete rødkittostene, sier Siri.
Tenk at man med det samme utgangspunktet kan skape så mange forskjellige smaker. Det er det som gjør det så spennende og moro å jobbe med ost