Stavanger ysteri – by-ysteri med lidenskap for rå melk
Kjøp ost fra Stavanger ysteri hos MENY
Dame med pågangsmot
Stavanger Ysteri eies og drives av Lise Brunborg, byjente med over middels interesse for landbrukspolitikk og med mastergrad i kvit geitost. Lise er en dame med pågangsmot og drev det sagnomsuste ysteriet Håøya Naturverksted i Oslofjorden sommersesongen 2014. Uten innlagt strøm og vann, med håndmelking av kasjmirgeiter morgen og kveld og ysting to ganger per dag leverte hun ost til restauranter med Michelin-stjerner og delikatessehandler i Oslo.
Fra teoretisk fysikk til master i ostevitenskap
Lise studerte teoretisk fysikk før et besøk hos to venninner på Rennebu fikk henne over i ostens verden. Besøket førte til at hun søkte seg inn på meieriteknologi på Ås og tok en master i ostevitenskap i 2012. Lise brenner for ost, lokal verdiskaping, bynært landbruk, bærekraftig kvalitetsmat og et levende nærmiljø. Et viktig samarbeid med Leikvoll gard sikrer den beste kvaliteten økologisk kumelk til ysteriet.
Første by-ysteri
Osteproduksjonen foregår i sentrum av Stavanger, i en gammel hermetikkfabrikk, og regnes som Nord-Europas første by-ysteri. Vegg i vegg ligger Fermenten, og besøkende kan følge osteproduksjonen fra Fermentens atrium. Melken leveres dagsfersk av bonden Kolbjørn Anda fra hans økologiske gård Leikvoll som ligger 10 minutter utenfor byen.
Lidenskap for rå melk
Ysteriets lidenskap er å yste ost av rå melk og modne den naturlig over lengre tid for å lokke fram alle de gode og komplekse smakene fra melka. Det produseres flere oster i småskala, men det er Fønix som er fanebærer. «Jeg er spesielt stolt av blåmuggosten Fønix», forteller Lise. «Det er så moro å lage noe som andre matmennesker verdsetter, og Fønix er så bra at den fikk en egen rett på Maaemo!»
Det er så moro å lage noe som andre matmennesker verdsetter, og Fønix er så bra at den fikk en egen rett på Maaemo!
Fønix
Ysteriets flaggskip. En aromatisk blåmuggost, balansert med søte og nøtteaktige smaksnoter. Fønix er en relativt fast blåmuggost og den lange modningstiden - rundt 6 månder, ved lav temperatur gir en kremet konsistens og kompleks smak. Osten er ystet av økologisk, dagsfersk rå melk. Hver ost er ca. 2,8 kg.
Pan
I kjelleren under ysteriet har vi bygget en ostegrotte, der modnes osten ved de naturlige forholdene. Pan, en halvfast rødkittost, modnes i kjelleren i 6 uker med vår egen klassiske morge-kultur. Osten blir deretter pakket inn i vokset papir og lagret kaldt for å fullføre modningen. Osten er ystet av økologisk, dagsfersk rå melk. Hver ost er ca. 1,4 kg.
Konrad
Ved siden av Pan i kjelleren hviler Konrad. Konrad, en halvfast rødkittost, modnes med en kultur basert på Lervig Bryggeri’s Konrad Stout i 6 uker. Osten pakkes deretter inn i vokspapir og lagres kaldt for å fullføre modningen. Osten er ystet av økologisk, daglig fersk rå melk. Hver ost er ca. 1,4 kg.
Ostene fra Stavanger ysteri får du kjøpt hos MENY Helgø og MENY i Rogaland og i utvalgte MENY-butikker i hele Norge.