Voll ysteri - Jæren
Bilde: Ingeborg Skrudland

Voll ysteri - Jæren

Det lille ysteriet utenfor tettstedet Voll har røtter tilbake til slutten av 1870-årene da Ingeborg og Johan Sørbø gikk i spissen for å starte det første helårs samvirke-meieriet på Jæren.

Grunnfjellet for norske gardsoster

Voll Ysteri er selv grunnfjellet i produksjonen av Norsk gardsoster. Uten Hans Volls innsats hadde vi ikke kunnet nyte mangfoldet av upasteuriserte oster fra Norske osteprodusenter.

Han var den første som produserte ost på råmelk. På denne måte har Hans har vært med å stake ut kursen og bidratt til at det i dag produseres ost over hele landet som oste-Norge kan være stolte av.

Hans Voll - selve grunnfjellet i produksjon av norsk gardsost Hans Voll - selve grunnfjellet i produksjon av norsk gardsost (Bilde: Ingeborg Skrudland)

Starten i Vasshus

Det var i kjelleren på heimehuset i Vasshus osteeventyret startet. I 1901 var tiden moden for å satse større og de syv sambygdingene Rasmus Hole, Johan Sørbø, Tolleiv Vasshus og Ivar, Olaus, Peder og Hans Voll gikk sammen og bygde Voll ysteri. Hans Voll avga grunn til det nye ysteriet som står der den dag i dag.

Emblem
I 1962 ble ysteriet slått sammen med Høyland Meieri og flyttet til nye lokaler.
Ystingen foregår i kobberkar Ystingen foregår i kobberkar (Bilde: Ingeborg Skrudland)

Lærte Emmentalerysting

Da det nybygde ysteriet startet produksjonen i 1901 hadde de hjelp av to sveitsere som lærte de driftige bøndene Emmentalerysting (sveitserost) og Voll Ysteri eksporterte sveiterost til California tidlig på 1900-tallet.

Da Hans Voll startet opp ysteriet igjen 100 år senere, var det naturlig å gå tilbake til Sveits og hente en ostetype som ikke ble produsert i Norge.

Jærosten er nemlig produsert på samme måte som en raclette fra Sveits.

Ostene modnes fra fire til 15 måneder Ostene modnes fra fire til 15 måneder (Bilde: Ingeborg Skrudland)

Rødkittost av upasteurisert melk

Jærosten er en upasteurisert, halvfast ost ystet av fersk melk fra gården. Hans har nå gitt stafett pinnen videre til datteren og ysteren Hanna, og hennes mann Ingvar.

De forvalter arven på beste vis og lagringsrommet på Voll er nå fylt opp med de gode ostene. Osteproduksjonen foregår i kobberkar og det blir kun produsert 10 oster per dag.

Hver ost modnes liggende på granplank fra fire måneder opp til 12-14 måneder. Det legges ned mye omsorg i produksjonen og hver tredje dag blir osten inspisert, vasket og snutt.

Gården drives av Thorbjørn som produserer elitemelk i hovedsak fra Brown Swiss kyr. Fôret deres er usøkt Timoteigress som i stor grad vokser på sandjord fra gammel havbunn.

Melken kommer fra flotte Swiss Brown-kuer som beiter i frodige timotei-enger Melken kommer fra flotte Swiss Brown-kuer som beiter i frodige timotei-enger (Bilde: Ingeborg Skrudland)

Prisvinnende ost med spesialitetsmerke

Jærosten er ettertraktet i restaurantbransjen og er tildelt spesialtetsmerke Osten har gull fra NM Gardsost både  i 2003, 2005 og 2007 hvorpå Hans Voll overlot til andre å få lov å vinne.

I 2007 fikk osten også den høythengende hedersprisen "Årets gardsost". 

Emblem
Jærosten har gode smelteegenskaper og egner seg godt til raclett. Den er god som pålegg på brød, knekkebrød og kjeks sammen med moden pære, drue eller et godt syltetøy til ost.
Jærosten Jemima har vinnet flere utmerkelser og priser Jærosten Jemima har vinnet flere utmerkelser og priser (Bilde: Ingeborg Skrudland)

Jærosten får du i alle MENY-butikker