God jord gir gode urter
- Spørsmålet er ikke hva slags mat vi produserer, men hvordan maten vi produserer påvirker jordhelsen. Vi vet at det er mulig dyrke mat som er til det beste for jorda. Da kan vi spise jorda bedre, i stedet for å utarme den.
Bjørge Madsen står bredbeint og barføtt blant vårløk og persille. En svak sjøbris i håret, det blå havet glitrer rett der ute.
- Kjenn varmen fra jorda! Plantene koser seg også, fastslår han.
Stadig sunnere matjord
Kristin Stenersen og Bjørge Madsen driver Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand. I over 20 år har de forsket og testet ut for å drive jordbruk mest mulig bærekraftig.
Urter og vårløk fra Skjærgaarden:
De kan stolte slå fast at jorda de dyrker bare blir sunnere og sunnere. En årsak er at de sørger for konstant grønt plantedekke, som betyr at når det ikke vokser urter her, spirer ville, vakre blomster og planter i alle farger, både vår, høst og vinter.
I fruktbar jord er det balanse. Det må være balanse mellom de ulike næringsstoffene.
- Det som tilføres må virke positivt på sopp, bakterier og annet liv som er i jorda. På denne måten har vi mulighet til å bygge opp humus i jorda, forklarer Kristin.
Hun og Bjørge jobber med gjødsling og spredning for å finne balansen mellom næringsstoffene i jorda hvor planter og mikroliv trives best.
De tilsetter mikroorganismer for å bygge opp humus-laget, pløyer jorda minst mulig og overvåker plantenes helse med avanserte test-metoder.
Ugress er et tegn
Skjærgaarden bruker ikke kjemisk plantevern mot ugress. Det betyr mye manuell luking, men de studerer hva naturen gjør og bruker kunnskapen for å forbedre metodene.
- Ugress er et symptom på ubalanse, og de dukker opp for å gjenopprette balansen. Vi jobber med å øke jordas fruktbarhet, forbedre vekstvilkårene og dermed også sørge for minimalt med ugress, forklarer Bjørge.
Biokull, hestemøkk og rester
Han kjører hest og kjerre bort til kompost-området, hvor planteavfall, biokull og hestemøkk blir rad på rad med nydelig kompostjord.
De har et eget biokullanlegg på gården, som lager biokull ved å utsette plante -og trerester for høy varme med lite oksygen – en prosess kalt pyrolyse. Skjærgaarden er en pioner innen bruk av biokull, og de har doblet mengden organisk innhold i jorda på ti år.
- Vi sprer kompostjorda over åkrene vårene. Den gir en bedre, mer levende matjord og samtidig null svinn fra gården, sier Bjørge og grabber en neve mørk, næringsrik jord som er full av liv.
Det han og Kristin ikke vet om jord, er det ikke mange andre som vet. De legger feriene sine til meitemark-møter og kompostkonferanser.
- Til våre døtres store fortvilelse, skratter Bjørge.
Grønt er skjønt
Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand er et drømmested. Persille, dill, koriander og vårløk så langt øyet rekker, urgamle trær, velstelte bygninger og det åpne blå mot det grønne.
Rundt halvparten av all norsk vårløk kommer herfra. Gartneriet har hele produksjonen på gården, fra frø til ferdige pakker til butikk.
De sår alt i drivhus i februar, planter ut i april og høster fra juni til november. Noe gjør de tydeligvis riktig. Kvalitet lyver ikke, og disse friske, smaksrike frilansurtene og sprø vårløken taler for seg.