Småpoteter fra Bjertnæs og Hoel
–Det er viktig å ha et nært forhold til maten vi spiser, sier Åsmund Bjertnæs.
Han står bredbent i potetåkeren og solsteiken. Dagene er travle, potetene skal opp av jorda.
I utvalgt jord sør på Østlandet dyrker han, broren Lars Bjertnæs og brødrene Henrik og Øystein Hoel et utvalg grønnsaker og noen av landets beste poteter.
De siste årene har de satset intenst på utviklingen av småpoteter, som de leverer til MENY-butikker over hele landet. Du har kanskje sett morenepotetene og de små, trillrunde perlepotetene i hylla?
Småpotetene finner du hos MENY:
Smått er godt
Potetene til Bjertnæs & Hoel dyrkes i god jord og solrike åkre. Hjertet av bedriften er Smidsrød Gård på Nøtterøy. Her forsker de seg frem for å forbedre potetene år etter år.
Vi ønsket å lage små, delikate poteter med ekstra mye smak. For å få til det, må mye klaffe.
- Gjødsling, vanning, jordsmonn, type settepoteter og veksttid – alt spiller sammen og påvirker resultatet. Vi høster potetene relativt små, som gir dem ekstra mye smak, forklarer Åsmund.
Disse potetene liker varme, så de setter morpotetene når temperaturen i jorda er høy nok, og høster knollene etter 8-10 uker. Som med mye annet som spirer, starter god potetkvalitet nede i jorda.
- Vi er opptatt av plantetrivsel, og det betyr at vi dyrker potetene i næringsrik jord proppfull av levende organismer. Potetene er stengknoller som trives i varmen og de er veldig glade i sol. De har gode vekstvilkår i solfylte åkre og de lange lyse dagene vi har gir ekstra gode og sterke poteter, sier gartneren.
Storsatsing på lokalmat
De sjarmerende morene- og perlepotetene tar kort tid å koke og er populære blant barna. Det tynne skallet gjør at de er fine å spise med skallet på og du får i deg alle de gode næringsstoffene i og under skallet.
Åsmund Bjertnæs er utrolig glad for at nordmenn har fått opp øynene for lokale delikatesser.
- Vi er i en spennende tid med stor interesse for lokalmat blant folk flest, blant handelen og kokkene - og vi et veldig godt samarbeid med MENY. Dette mener jeg virkelig.
MENYs satsing på lokalmat er noe av det mest spennende som har skjedd i norsk landbruk på lang tid.
Han forteller om et tett samarbeid som fungerer.
- Vi har viktige lokalmatsamlinger, hvor bønder og beslutningstakere i MENY er sammen og finner gode løsninger. Vi møter også de som jobber i butikkene, som forteller oss hva forbrukerne trenger og ønsker seg. På den måten blir det lettere for oss å lykkes med innovasjon, sier gartneren.
Vil ha mer norsk mat
En stor motivasjon for gartnerne i Vestfold er å utfordre den stadig økende importhandelen av potet til Norge.
- Vi bør lage mer mat her i landet – det er viktig for fremtidig matproduksjon, verdiskapning og norsk matkultur, fastslår Åsmund, som liker å spise potetene med en god klatt rømme.
- Jeg koker morenepoteter i saltet vann, før jeg legger dem i folie på grillen eller i en skål med Rørosrømme, salt, pepper og bladpersille fra Skjærgaarden. Bedre blir det ikke!