Gjennestad Gartneri - Sandefjord
Gjennestad Gartneri har gått fra å være gartnerskole til å utvikle seg til en stor, moderne produksjonsbedrift som dyrker urter.
Det hele startet som Gjennestad Gartnerskole i 1946. Den gangen var det viktig å starte en skole som skulle utdanne ungdommer til å være med å bygge landet.
- I det perspektivet var landbruk og gartneri viktig. Helt siden starten har det vært viktig å lære om produksjon av mat og blomster. Først i drivbenker, og senere kom utviklingen med veksthus, forteller avdelingsleder Møyfrid Sørestad Hem ved Veksthusavdelingen.
I dag er Veksthusa på Gjennestad en moderne produksjonsbedrift på drøye 12 000 kvadratmeter. De holder til i Stokke i Sandefjord kommune, hvor hovedproduksjonen er sommerblomster og urter.
- Veksthusene har hele tiden jobbet tett sammen med skolen og tatt seg av store deler av den praktiske yrkesopplæringen av elevene, samtidig som vi også har vært en selvstendig produksjonsbedrift på lik linje med andre veksthusbedrifter, sier Møyfrid.
Gir vekst til både mennesker og planter
Urtene blir produsert i veksthus, hvor det er jevnt klima året gjennom og god kontroll på ugress og skadedyr.
Vi bruker bare nyttedyr til bekjempelse av skadedyr. Ved å produsere innendørs kan vi levere sikkert hver uke. Produktet blir av jevn, forutsigbar og god kvalitet
Urtene blir produsert på bord i veksthus som sørger for rette klimaforhold for plantene hele året. Et biobrenselanlegg er med på å forsyne veksthusene med varme. Veksthusene er ellers utstyrt med moderne utstyr som sikrer rasjonell og målrettet drift.
- I 2015 ble vi sertifisert som Miljøfyrtårn. Vi har cirka 45000 kvadratmeter med urteproduksjon, sysselsetter fem heltidsansatte og én lærling deler av året, sier Møyfrid.
Møyfrid tror grunnen til at folk liker urtene de produserer så godt fordi det setter prikken over i-en på mange matretter.
Det gir det lille ekstra. Urtene er friske og gode når de får stå ”på rot” helt frem til forbruker.
Hvorfor er det viktig med lokale varer og produkter?
- Urtene tåler å stå flere uker for eksempel i en vinduskarm hos forbruker, MEN de tåler ikke å stå så lenge i mørkt og kjølig miljø.Det vil si at de liker best rask omsetning og kort vei fra produsent til butikk. Ellers synes jo vi det er viktig med norske arbeidsplasser og viktig med norsk mat også i forhold til mattrygghet.