Klavenes Gård og Gartneri - Sprø vestfoldsalat fra Tønsberg
Mellom Holmestrand og Horten finner man Klavenes Gård og Gartneri, som har de beste forutsetningene for å dyrke naturlige, velsmakende salater.
Lange familietradisjoner
Helt siden 1969 har Eli og Bernt Saue drevet Klavenes Gård og Gartneri som de tok over etter Bernts far.
- På 1980-tallet bestemte de seg for å satse på helårsdyrking av hodesalat i vannkultur. De bygde et veksthus for dette, og i 1993 gikk de over til rapidsalat. Det la et godt grunnlag for Vestfoldsalaten, forteller Thorbjørn Saue.
Eli og Bernt drev gården fram til 2005, da overtok sønnen Thorbjørn Saue gården.
Thorbjørn har fortsatt å modernisere gartneriet, og i 2012 og 2013 ble anlegget ytterliggere utvidet og forbedret med nye kjølerom og kortere vei mellom salaten blir skåret til den blir pakket - slik at den blir pakket ferskest mulig.
Satset fullt og helt på Vestfoldsalat
Etter flere tiår med ulike slag grønnsaker og salater, satset Eli og Bernt fullt og helt på Vestfoldsalat i 1999.
Den sprø salaten, som også er kjent som Crispisalat, ble en stor suksess og er i dag landets mestselgende salat.
Vi benytter oss ennå av det samme frøet som kom for 21 år siden. Derfor er smaken gjenkjennelig i Vestfoldsalaten
Kortreist salat
Salaten blir pakket kort tid etter den er skåret. Med kort avstand til alle Vestfoldbyene, Oslo og resten av Østlandet sikrer man frisk og sprø Vestfoldsalat som raskt kommer ut i butikkhyllene.
Salaten dyrkes i rene omgivelser, og blir skåret så man slipper både torv og jord på kjøkkenbenken.
På Klavenes Gård og Garneri mener de at ekte norsk mat er sådd i Norge.
- Vi sår frø som spirer og gror, og de blir til den sprøeste Vestfoldsalat. Hos oss vokser salaten i optimale omgivelser, og det er kanskje derfor denne salaten smaker ekstra godt?, avslutter Thorbjørn med et smil.