Telemarkrøye: Fin fisk fra Fyresvatn
I den dype innsjøen Fyresvatn svømmer Telemarkrøya. Fisken er enda mer delikat og mildere på smak enn både ørret og laks, og det klare vannet her bidrar til den rene smaken.
Du kan ovnsbake hel røye i ovnen eller pannesteke fileter i godt smør. Perfekt når du har gjester eller bare vil få barna i huset til å elske fisk.
Få fersk Telemarkrøye levert hjem:
- Vi har en fantastisk vannkvalitet, og det kjennes på fiskesmaken. Er du i båt utpå her, kan du bare ta koppen uti og drikke, sier Ingebjørg Aketun.
Hun og mannen Jonny Aketun driver oppdrett på Telemarkrøye i Fyresdal. Det er kortreist fisk, foreldregenerasjonene kommer i all hovedsak fra det samme vannet.
Fisk fra istiden
Fyresvatn er 377 meter dyp og vår femte dypeste innsjø. Den er nærmest som et fjellvann å regne, der den ligger nesten 400 meter over havet.
Røya vandret inn i norske vassdrag etter den siste istiden, og var antakelig den første arten som kom, da isen trakk seg tilbake.
Robust og frisk fisk
Den robuste fisken tilhører laksefamilien, og er svært svært immun mot sykdommer. Telemarkrøya er bokstavelig talt frisk som en fisk.
Det har ikke vært snev av sykdom eller parasitter siden ekteparet startet med oppdrett i 2012. Det betyr at røya verken trenger vaksiner eller medisiner.
Fiskeeventyret startet med foredling av fisk i 1999 før gründerne fant ut de ønsket tilgang på egen fisk.
- Først var vi bønder, så fiskebønder og nå også oppdrettere. Vi jobber døgnet rundt i perioder, men vi trives med å styre hverdagen selv, sier Ingebjørg.
Vi er stolte over å skape arbeidsplasser og produsere et så bra produkt.
Slow food
Daglig leder Mads Dorenfeldt Jenssen forteller at Telemarkrøye er slow food i uttrykkets rette forstand. Ting tar tid.
- Fra Telemarkrøya får mat første gang til den slaktes, tar det nesten fire år. Sammenlignet er en laks slakteklar etter 9-16 måneder. Denne fisken er ikke avlet frem, den er i realiteten en villfisk. Og fordelen når ting vokser i sitt naturlige tempo, er at fisken utvikles veldig riktig og blir sterk, forklarer Mads.
Fisken først, er mottoet hos den lille bedriften i Fyresdal. Det første de gjør om morgenen, er å sjekke at fiskene har det bra. Røya er en stimfisk, som gjør den særdeles velegnet til oppdrett. Den trives best når den får gå ganske tett inntil andre.
- Røya er selveste urfisken i Norge. Den er mildere enn både laks og ørret. Enda litt mer delikat. Det betyr at du må være litt forsiktig når du varmebehandler den, forteller Mads.
En hel fisk kan du bake i ovn på lav varme i 20 minutter, og fileter anbefaler jeg å pannesteke i rundt 7 minutter i godt smør med skinnsiden ned.
En bærekraftig fisk
Telemarkrøya er bærekraftig av flere grunner. Rogn klekkes og yngel fôres i et energivennlig resirkuleringsanlegg på land før den settes ut i den næringsfattige innsjøen.
Fyresvatn har svært lite tilsig av næringssalter fra gårdsdrift og lignende. Det betyr lite nitrogen og fosfor i vannet, og innsjøen er sterkt regulert, som betyr stadig utskifting av kaldt og friskt vann.
Alt dette bidrar til at vannet i Fyresvatn er klart med god sikt, og det bidrar til å gi fisken den rene smaken.
Lekker Telemarkrøye i fiskedisken
Du får tak i fersk Telemarkrøye i mange MENY-butikker, og det er også mulig å bestille gjennom din lokale MENY-forhandler. En røye i gytedrakt har fantastiske rødtoner og de karakteristiske røyefinnene med markerte sorte og hvite striper. Da er den lekker å se på i fiskedisken.
Planen nå er å øke produksjonen, slik at enda flere får smake den nydelige fisken, sier Ingebjørg.
Målet vårt er at du skal finne Telemarkrøye i fiskedisken hos MENY over hele landet.