Nøring - Hardanger
Nøring produserer smaksopplevelser på krukker og glass av frukt, bær og ramsløk fra Hardanger. Den lille nisjematvirksomheten har holdt det gående siden 2001, og ble startet av de samme tre kvinnene som driver virksomheten i dag.
Bedriften startet på et lite gårdskjøkken, og flyttet etter hvert inn i lokaler i det gamle fruktlageret i Øystese. Blant produktene finner du dessertplommer, dessertmoreller, ripsgelé, rognebærgelé, syltet gresskar og ramsløk.
Sistnevnte var vikingenes hvitløk, og sies å ha en rekke helsefremmende fordeler. Ramsløk fra Nøring lages av vill og frisk ramsløk fra Hardanger, som blir plukket i stupbratte fjellsider med utsikt over fjell og fjord. Selv om den er på sitt beste i april, kan man på grunn av Nøring nyte frisk ramsløk hele året.
I Hardanger er der også en rik tradisjon med lefser. Lefsen til Nøring blir stekt på takke, bløyt i klede og til slutt smurt med smør, melis, prim og rømme.