Gardsbrenneriet Sandane Se video

Gardsbrenneriet Sandane

I ytterkant av eplehagen som ligger solvendt ned mot Gloppefjorden ligger Gardsbrenneriet. Der foredles gårdens egne epler til sprudlende Frisider - en forfriskende, alkoholfri håndverkssider.

Finalist til MENYs Matskattstipend

Suksessen med den alkohofrie håndverserien Frisider har skapt lyst til å utvikle flere spennende alkoholfrie drikkevarer.

Nå ønsker Gardsbrenneriet å utvide serien med flere smaksvarianter, men også utvikle Fricocktail; en ny serie alkoholfrie cocktails (såkalte mocktails). De skal krydre og smaksette med ingredienser fra egen gård, for å gjøre hver drink unik med lokal smak og lokalt håndverk.

Søt kjemi

Ekteparet møttes mens de begge studerte i Trondheim. På NTNU oppsto det god kjemi da Synnøve og Jann, mellom reagensrør og destillasjonskollener, oppdaget felles interesse for gårdslivet.

Odelsjente med sans for tradisjoner

Synnøve er odelsjente og ønsket å drive den lille fruktgården på lune og solrike Hauge på nordsiden av Gloppefjorden i Nordfjord videre. På gården er det ypperlige vekstvilkår for frukt, bær og grønnsaker, og det er tradisjon for fruktdyrking der helt tilbake til 1800-tallet.

Området har til og med sin egen historiske eplesort - Haugeeplet. Kornelius Hauge krysset seg i 1880-årene frem til et friskt og aromatisk eple som er godt tilpasset klimaet i en skjermet fjordbygd under fjellene. Haugeeplet er bare en av mange gamle og lokale eplesorter som dyrkes i frukthagen som teller rundt 4000 epletrær.

Destillasjon og analyse

I starten var målet å opprettholde en levende fruktgård, samtidig som hun og Jann ønsket å bruke kunnskapene sine fra kjemilabben. Med interessen og erfaringene sine fra prosess- og næringsmiddelindustri så de ganske snart en mulighet for å utvikle gårdsdriften og skape sitt eget levebrød ved å foredle avlingen til drikkevarer.

Destillasjon ble løsningen, og anskaffelsen av et altfor kostbart analyseapparat førte dem frem til produktet alkoholfri håndverkssider - Frisider.

Som kjemikere er vi over gjennomsnittet interesserte i analyseinstrumenter, og i 2020 kjøpte vi som tredje brenneri i Norge Anton Paars analyseinstrument Alcolyser.

Det var på dette tidspunktet eit heilt vanvittig og slett ikkje økonomisk forsvarleg innkjøp i forhold til størrelsen på bedrifta.

Med analyseinstrumentet i hus åpnet det seg nye muligheter - full kontroll over gjæringsprosessen i fruktmosten, og mulighet ned til minste desimal å kontrollere alkoholprosenten. Nå kunne ønsket om lage  en alkoholfri drikk av norske kvalitetsråvarer realiseres, og til jul i 2020 ble den lokale tradisjonsdrikken fra Nordfjord - Briskeøl, lansert. 

Briskeøl lages ved at einer og vann får et oppkok, før humle, gjær og sukker blir lagt i. Så stoppes gjæringen før det dannes alkohol, og man får et sukkerøl.

Erfaringen fra Briskeølproduksjonen åpnet en ny verden, og da Vinmonopolet la ut et anbud på norsk alkoholfri sider basert på gjæring satset Synnøve og Jann og sendte inn prøver – slik ble Frisider Eple til.

Frisider kommer nå i tre varianter. Frisider Eple, Frisider Eple og Bringebær og Frisider Eple med granskudd og hylleblomst, og du får dem hos MENY.

Alle tre variantene av Frisider scorer høyt hos sommelierer og drikkeanmeldere – det gjør oss stolte!