Eiker Gårdsysteri
-Det er nesten som terapi å gå mellom kyrne, de har egne personligheter alle sammen. Dyrene er trygge på oss og vi kjenner dem godt. Stort sett er det veldig harmonisk å være i fjøset, sier melkebonde og yster Ida Cecilie Alvsaker.
Sammen med Even Tandberg driver hun Eiker gårdsysteri og gårdsbutikk. Og hos dem står dyrevelferden høyt i kurs.
Sommerstid gjør løsdriftsfjøset at kyrne selv velger om de vil være ute eller inne, hvor ofte de skal melkes eller spise. Klauvbad får de også, og melka de lager analyseres nøye.
-Vi vil gi dyra våre det beste og mest bærekraftige fôret, så det produserer vi selv. Vi gjødsler slik som passer jordsmonnet best, for å ha høyest mulig kvalitet på foret vi høster. For når kyrne har det godt, så melker de godt, sier Even, og legger til: -Vi koser nok mer med kyrne våre enn mange andre. Du kan jo gjette hvor vi var på nyttårsaften? Da var vi her i fjøset, klappa på kyrne og passa på at de forstod at raketter ikke er farlig.
Vi vil gi dyra våre det beste og mest bærekraftige fôret, så det produserer vi selv.
Kjøpt ost fra Eiker Gårdsysteri
Premieost
At glade kyr gir god ost, ser ut til å stemme. Siden Ida og Even overtok gården og ysteriet i 2022 har de vunnet flere priser for ostene sine. I World Cheese Award, der de har deltatt flere ganger, er ostene premiert både med gull, sølv og bronse.
Ostene som ystes på Eiker er av typen fast, halvfast og hvitmugget ost.
-Vi har for eksempel en camembert som er veldig populær. Det er også osten Eiker Holtefjell XO, den produserer vi både med 3, 6 og 12 måneders lagringstid. Vi kan jo ikke kalle den 12-måneder lagrede osten for parmesan, men den er en fast ost som er veldig sterk på smak, sier Ida, som ved siden av arbeidet også går ystestudiet. -Det er gøy å lage sitt eget, og å se hvilke muligheter og løsninger som finnes.
Vi har for eksempel en camembert som er veldig populær.
Godt håndverk
På Eiker tas håndverket på alvor. En av suksesskriteriene til de smakfulle ostene fra Eiker, er at gårdsysteriet kun yster på egenprodusert melk.
-Nytt av året er at vi også kan måle cellenivået, eller infeksjonsnivået i juret. Det gjør at vi har full kontroll på helsa til kua, og vi får bedre kontroll på melka. Er det for mye celler i melka til ei ku kan det føre til besk smak. Det vil vi ikke ha, forklarer Ida.
Resultatet av alt arbeidet er oster, men også et håndverk som de er stolte av.
-Det er moro å stå med hånda på brystet og kunne si at vi prøver å gjøre ting på den beste måten – fra våronna til ferdig produkt. Jeg vet ikke om forbrukerne vet hvor mye arbeid som ligger bak hver eneste ost. Hvor mange våkenetter det er, hvordan det er å sitte kalvevakt eller hvor mange timer som legges ned på jordet. Vi jobber både dag og natt, sier Even.
Det er moro å stå med hånda på brystet og kunne si at vi prøver å gjøre ting på den beste måten – fra våronna til ferdig produkt.
Håndverket krever både kunnskap, tid og kjærlighet. Derfor betyr det også mye å være en del at MENYs matskatt-program.
-Jeg synes at MENY-lauget er spesielt flinke til å løfte frem den norske bonden og det vi produserer av kvalitetsmat. De løfter blikket til forbrukerne om at dette er mer enn matindustri. Det er gode råvarer og matkultur, og det er stas å være en matskatt-leverandør, avslutter Even.