Bamsrudlåven gårdsis - Mysen
Hva skjer når man driver med høner og egg, og det kommer en frier fra nabogården, hvor de driver med melkeproduksjon? Da oppstår det naturligvis søt musikk – eller iskrem, som de i dag produserer på Bamsrudlåven.
Ved Mysen i Østfold ligger Bamsrudlåven, en familiebedrift basert på gårdens ressurser. Driften på gården består av eggproduksjon fra 7500 frittgående høner, selskapslokaler og siden 2013 produksjon av iskrem. Da sto nemlig et godkjent meieri klart og produksjon av iskrem startet opp i underlåven.
Det beste av melk og egg
Det hele startet med en lang drøm og et ønske om å skape et gårdsprodukt av gårdens råvarer.
- Da det dukket opp en frier fra nabogården, hvor det var melkeproduksjon, ble ideen klekket! Og hva er det beste man kan lage av melk og egg? En italienskinspirert melkeis med mye egg, forteller Elin Klufterud hos Bamsrudlåven.
Isen er basert på ferske lokale råvarer med melk fra naboens kuer og egg fra gårdens høner. Det brukes ikke fløte i produksjonen, men heller egg for å få en fyldig smak. Dette gjør også at isen fra Bamsrudlåven har mindre fett og en lett og god munnfølelse.
Isen finnes i fire smaker: vanilje, krokan, kaffe & kakao og jordbær. Krokanen lager de selv av mandler, sukker og bittelitt salt. Saltet gir et lite piff og kontrast til det søte.
Bruker hele råvaren
I 2017 ble det lansert en nyhet – sorbet av gårdsepler. Motivasjonen bak å skape eplesorbeten er ønsket om å bruke restprodukter fra to produksjoner til et nytt bærekraftig produkt.
Sorbeten lages av det som blir igjen etter pressing av epler til eplemost, bunnfall, på Dyre Gård i Rygge og eggehviter som blir igjen etter iskremproduksjonen.
- Ved å tilsette eggehvite som vi sitter igjen med etter produksjon av iskrem, oppdaget vi at sorbeten fikk en luftig og delikat konsistens, og bunnfallets konsentrerte smak ga sorbeten en naturlig smak av norske epler. På denne måten får vi utnyttet hele eplet og hele egget, og det er en god følelse, forteller Elin.
Familiedrevet isproduksjon
Familien på fem er de ansatte på gården, hvor det er de tre søsknene som har startet opp produksjonen. Storesøster Ida er veterinær og har ansvaret for driften av gården og ser til de 7500 hønene.
Mellomste søster Elin har ansvar for salg, produkt og produktutvikling, og hjelper også til i selskaper på låven. Minstemann Jens har ansvar for produksjon og distribusjon av iskremen, mens foreldrene driver selskapslokalet i andreetasje på låven.
I iskremproduksjonen får de levert melk fra to nabogårder. Melkebilen kommer innom gården med råmelk og tapper av litt, før den drar videre til sentralmeieriet.
- Vi knekker egg for hånd og skiller eggeplomme og hviten. Ingrediensene til isen blir blandet sammen og pasteurisert ved 80 grader. Røren blir deretter homogenisert for å få en jevn og fin røre, og tappes på kjøletank hvor den modnes et døgn for at isen skal få den rette konsistensen.
Neste dag fryses røren i en iskremmaskin som rører kontinuerlig – dette gir en rask nedfrysning som gjør at man unngår iskrystaller i isen. Isen blir pakket ved hjelp av pakkemaskin og en etikettskriver merker hver boks med hvilken gård vi har fått melken fra, forteller Elin.
Hvorfor tror dere gårdsisen deres er så godt likt blant folk?
- Bamsrudlåven gårdsis er bærekraftig og skiller seg ut fra tradisjonell fløteis. Den er lettere, og kan nytes med litt bedre samvittighet! Produktet har også et fint design og forteller en historie, sier Elin.
Hun mener det er viktig med lokalmat for å gi forbrukeren et mangfold av varer å velge mellom, og det bidrar til å fremme norske råvarer.
Det er også viktig for å sysselsette folk i distriktene, og skaper identitet og patriotisme i lokalsamfunnet. Lokalmat er bærekraftig, og tar vare på tradisjoner og matkultur