Grønbergsennep - Sarpsborg
Rudolf Grønberg startet i 1933 ei lita pølsebu i St. Mariegate i Sarpsborg. Denne bua drev han i 57 år sammen med sin kone, Gjertrud. Her lagde også Rudolf sin egen variant av sennep - som i Sarpsborg gikk under navnet Grønbergsennep.
Sennepen var sterk og god, med et hint av sødme. Den ble servert i bua, og var du heldig, kunne du få kjøpt med deg et lite beger hjem. Oppskriften på sennepen har vært en godt bevart hemmelighet, både under buas driftsår og i ettertid.
"Grønbergbua" har vært en institusjon for flere generasjoner sarpinger som ville ha seg ei varmpølse med sterk sennep.
Rudolf hadde et spesielt forhold til servering av pølser. Pølsene måtte være godt røkt, med "lydknekk" og det viktigste av alt; riktig trukket. Her var det ikke rom for å selge lunkne pølser.
Rudolfs måte å servere pølsene på, var også et lite fenomen. Sennepen måtte strykes på med ei lita treskje, ketchupflaska skulle kastes opp i lufta før påføring og et lite skjevt smil skulle være på plass idet han serverte til forventningsfulle kunder.
Grønbergbua ble avviklet november 1991, Rudolf var da 75 år og Gjertrud 78 år. Familien er sært stolte av Rudolf og Gjertrud som klarte seg en nisje som blir husket. De tok derfor opp sennepsproduksjonen igjen, for å hedre dem.
Høsten 2012 startet de den første produksjonen hjemme på kjøkkenbenken. Ved bruk av enkle midler fra kjøkkenet, klarte de å reprodusere den gode sennepen etter den gamle oppskriften. Sennepen ble først kun solgt til venner og kjente, men da etterspørselen økte ble denne også tatt inn i flere butikker i Sarpsborg.