Familierøtter på Hasle Gård - Rygge
Hasle Gård ligger i et landskapsvernområde nordvest i Rygge kommune. Her har forfedrene deres produsert mat og tatt vare på sine omgivelser på en slik måte at landskapet ble vernet.
Gården har vært eid av familien Holm siden 1851, og drives i dag av Roy Hasle og hans kone Kathrine – sammen med deres sønn Andre.
- I tillegg er min far også aktivt med i den daglige driften, så vi er tre generasjoner som bor og jobber på samme gården. Andre er 7. generasjon som snart er klar til å overta gården, forteller Roy.
Matjord er en evighetsressurs
Opprinnelig var driften med noen kuer, griser, høner og arbeidshester som alle gårder hadde, men i dag har den utviklet seg til en allsidig, moderne planteproduksjon med korn og en rekke ulike grønnsaker.
Roy er kreativ, nysgjerrig og innovativ og har alltid likt å prøve nye ting. Han begynte så smått med å så litt rødbeter i 1997 og persillerot året etterpå. Derfra har det bare gått én vei.
Lokale ressurser blir forvaltet og utnyttet på en måte som ivaretar kulturlandskap og matjord til beste for både vår egen og kommende generasjoner.
Bortsett fra et par hundre tonn hodekål er det ulike rotvekster som er hovedproduksjonen deres, som rødbeter, gule beter, hvite bete, chioggabeter, persillerot, pepperrot, havrerot og helt nytt av 2017 asiatiske reddiker.
- En lang vekstsesong er viktig, men også vinteren er viktig for Hasle Gård. Den er akkurat så kald at en rekke skadegjørere ikke overleverer, som bidrar til at forholdene i Rygge er helt perfekte for dyrking av rotvekster og kål, sier Roy Hasle.
Gjengen på Hasle Gård mener lokal matproduksjon bidrar sterkt til det økte tillitsforholdet vi har sett til norsk matproduksjon.
- Matjord er en evighetsressurs i de rette hender, forteller Hasle.