Raske fakta om eggallergi

Raske fakta om eggallergi

Enten det er venner, barna eller du selv som er allergisk, er det viktig å være nøye med matlagingen og hygienen, slik at maten er trygg og allergivennlig. Her er det viktigste du trenger å vite om eggallergi.

Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn. Noen får svært kraftige reaksjoner av ørsmå mengder, mens andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser. De fleste vokser av seg plagene, mens noen forblir allergiske også i voksen alder. 

Denne maten inneholder egg

Egg brukes ofte som bindemiddel, smaksforsterker og til tykning. Disse matvarene inneholder ofte egg:

  • Søtsaker som kaker, kjeks, fylte kjeks, vafler, pannekaker, fylt sjokolade, konfekt og kokosboller
  • Dressinger, remulade, majones, majonessalater og kaviarmix 
  • Crabsticks, posteier og patéer
  • Kjøttkaker og hamburgere
  • Panerte retter og gratenger
  • Pasta

I få tilfeller kan personer med allergi overfor egg også reagere på kjøtt fra kylling, kalkun og høns. Det kan også oppstå kryssreaksjoner med egg fra andre fuglearter, for eksempel vaktelegg.

Ifølge merkeforskriften skal alle produkter tilsatt egg merkes med dette i varedeklarasjonen. Les derfor alltid innholdsfortegnelsen nøye.

Emblem
Husk også at en del brød og gjærbakst pensles med egg, og at strøkavring kan inneholde loff med egg.

Les ingredienslisten nøye

I følge merkeforskriften skal alle produkter tilsatt egg merkes med dette i varedeklarasjonen. Se etter disse navnene i varedeklarasjonen:

  • Egg
  • Eggehvite
  • Eggeplomme
  • Eggpulver 
  • Ovalbumin (protein fra egg)
  • Majones
  • Lysozym

Hva brukes lysozym til?

Lysozym, eller E1105, er et konserveringsmiddel som fremstilles av eggehvite. Enzymet hemmer bakterievekst, er kun godkjent for bruk i moden ost og finnes i danske, østerrikske og hollandske oster.

Hva er eggallergi?

Eggallergi er en allergisk reaksjon på proteinet i egg, som både finnes i hviten og i plommen. Enkelte kan også reagere på os fra steking av egg og damp fra koking.

Enkle eggerstatninger: