Emil - kokken som elsker husmannskost
MENY-Lauget består av matarbeidere med et glødende engasjement for sitt fag. Emil er utdannet Kokk, baker, konditor og bartender - men husmannskost og tradisjonsmat er det han brenner for.
Emil Myrvang
Ferskvaresjef på MENY CC-Vest, fra Kjellmyra i Solør-regionen
- Utdannet kokk, baker, konditor – og bartender
- På fritiden ser jeg på fotball og spiller litt selv
Besteforeldrene mine speka sin egen skinke som hang i stabburet, de stekte sine egne lefser, og viltsausen til mormor var i en egen liga.
Jeg er stolt av tradisjonene hjemmefra, vokste opp på elg og kjøttkaker. Du finner ikke et hus i Solør uten tre frysere fulle av elg.
Jeg elsket husmannskost over alt på jord. Det gjør jeg enda. Heller kjøttkaker enn biff, da jeg er hjemme!
Du er både kokk, baker og konditor?
Ja, jeg tok læretiden på Åsnes sykehjem, hvor jeg ble en konge på nævagraut, kjøttkaker og blodpudding. Det ingen spiser mer, det kan jeg lage.
Etter kokkefagbrevet jobbet jeg på Henriksen Bakeri hjemme på Kjellmyra. Det var smærkoselig, alle tiders. Brød, ostebriks, wienerstang, Napoleonskake, jeg har stått på mange mors- og farsdager og bakt kaker, kan du si!
Hva er ditt ekspertområde?
Tradisjonsmat min store styrke. Vi har en relativt høy snittalder her på MENY CCVest, så går i mye husmannskost også. Jeg heier på hverdagskosten, jeg.
Hva betyr arbeidet med Matskatter for deg?
Det beste er at du møter leverandørene og ser hvordan de blør for produktene sine. Det blir tusen ganger artigere å selge et produkt når du kjenner de fine folka som står bak.
Hvis du skal ta med tre Matskatter fra din region til en øde øy?
Da tar jeg med pølser fra Metervare, potetsalat med Nyr og (alkoholfritt) øl fra Klokk & co – og koser meg lenge!
Prøv en av Emils favoritter:
Har du noen gode kokketips?
Når du elter en deig og tror den er ferdig, elt enda litt til! Og bruk kaldt i stedet for lunkent vann, da blir det mye lettere å jobbe med deigen.