Vegetarnyheter våren 2021
Ingen varekategori har like stor vekst i MENY som vegetar- veganprodukter. Økningen var på nær 40 prosent i 2020, og henger sammen med at stadig flere ønsker å kutte i kjøttforbruket, samtidig som utvalget er blitt betydelig større og kvaliteten høyere.
I slutten av februar fylles MENY opp av en rekke grønne nyheter
Inn kommer hermetisk jackfruit, en frukt som er en fin erstatning til kjøtt - både fordi den er mild på smak og har en konsistens som ligner på kylling og pulled pork.
I frysedisken blir ertebasert veggie balls (Naturli’) å finne, samt i mange butikker også italiensk vegetarburgere basert på grønnsaker (Liv Laga/Hoff) og ertebaserte crunchy nuggets (Naturli’). Fra Findus kommer dessuten frossen blomkålris, merket med «Veggie Sides».
Plantego kommer med en ny påleggsvariant: tomtat- og kikertersalat, samt to nye tilbehørssalater: meksikansk linse- og bønnesalat og asiatisk quinoasalat, mens enkelte butikker får wienerkorv fra VegMe, Bacon Veggie (Tulip) og Green Dogs vegetarpølser (Naturli’).
Toro kommer med tre poser merket Helt vegetar: Chili sin carne vegetar, grønnsakslasagna og grønnsaksbolognese, mens Santa Maria lanserer spice paste for veggie taco.
For slikkmunner kommer den veganske iskremen Ben & Jerry Cookies on Cookie Dough, samt vegansk Sura mini jordgubbar fra Candy People.
Gurter, havredrikk og rømme
Plantebaserte meieri-alternativer er også blitt populære, med en vekst i 2020 på over 40 prosent. Her er det særlig drikke som går til himmels, men også såkalte gurter, som er samlebetegnelsen for plantebaserte alternativer til yoghurt.
Populariteten kan ikke bare tilskrives økt veganfokus, men også økt oppmerksomhet rundt intoleranse, magehelse og livsstil.
Av drikkevarianter i liter-kartong kommer en usøtet havredrikk (Alpro), en havredrikk med appelsin og mango (Oatly), ertedrikk med sjokolade (Sproud) og Mylk Blåbær og Mylk Barista (Berit Nordstrand).
Smak en av disse nyhetene:
Av nye gurter kommer en med smak av Bringebær & lime (Planti) og to kokosgurter fra Alpro, en naturell og en med ananassmak.
I segmentet matlagingsprodukter kommer et alternativ til rømme (Planti). I tillegg får enkelte MENY-butikker inn margarin (Go’Vegan), vegansk aoili, bearnaisesaus og sriracha-mayo (Naturli’).
Mest populært
Blant ferske vegetarprodukter er vårruller, grønnsakslasagna, alternativ til gulost, Chorizo, Vegodeig og Black bean burger mest populære. I frysedisken går det mest i Oumph pizza og Oumph burger, falaffel og kjøttdeigerstatning.
Ellers øker salget av både vegansk is, og klassikeren tofu betydelig. I 2020 fikk vi for første gang inn norskprodusert Tofu, Miss Gin Garden, og den er alt blitt en «hit» blant de ivrigste vegetarianerne.