Det norske osteeventyret
Det har skjedd mye med utvalget av ost, og Norge har de siste årene vært gjennom en aldri så liten osterevolusjon. Før den store omveltningen kom, konsumerte vi nesten bare tre typer norske oster; den gule, den brune og den gamle.
På 90-tallet begynte ting å endre seg. Utenlandske oster var det som imponerte på ostefatet, spesielt franske Brie de Paris og Cambozola, en mild tysk blåmuggost.
I dag er vi stolte av å ha så mange norske oster i våre ostedisker
Utviklingen innenfor norsk gårdsost og salg startet i Norge i 2001, da politiske endringer førte til bedre villkår for bøndene og dermed en oppblomstring av norske gårdsysterier.
For 10 år siden var det nesten ingen norsk håndverksoster i våre ostedisker og nå bugner diskene i MENY av nettopp slike norske oster. MENY tilbyr i dag over 100 unike oster fra norske gårdsysterier og samarbeider med 70 ysterier.
Vi har en stor variasjon av oster som produseres både på upasteurisert melk og pasteurisert melk. I tillegg til dette produseres det norsk ost fra både kumelk, geitemelk og sauemelk.
Norsk ostehistorie i 2018
Nær 3500 oster fra hele verden var påmeldt da Oste-VM gikk av stabelen i Bergen 2. november 2018. Av disse var 175 oster fra 58 ulike ysterier fra Norge.
- Vi har sett en osterevolusjon i Norge de siste ti årene. I Oste-VM 2016 deltok kun fire norske oster. Utviklingen gjenspeiler også vårt utvalg, som har eksplodert, sier Siri Helen Hansen-Barry, VM-dommer og osteansvarlig i MENY.
- For 10 år siden hadde vi kun et par oster fra norske gårdsysterier i MENY, nå har vi over 100, sier Hansen-Barry.
To av de norske ostene gikk hele veien til finalen i selskap med 14 andre oster.
Her stakk Fanaosten fra Ostegården utenfor Bergen av med seieren, mens den norske brunosten fra Stordalen Gardsbruk fra Tinn i Telemark tok andreplassen.
Vi har samarbeidet med Ostegården i mange år, og selger Fanaosten i alle våre MENY-butikker.
- Nå har imidlertid mange gått tom for den populære verdensmesteren, men vi får jevnlig inn små partier, så ta kontakt med din lokale MENY-butikk, sier Hansen-Barry.
Hansen-Barry oppfordrer alle osteelskere til å smake på de andre norske medaljeostene; for de med høy poengsum ble klassifisert som supergull-, gull-, sølv- og brosjeoster.
Og mange av dem får du hos MENY:
Hun minner om utvalget varierer fra butikk til butikk - nettopp fordi hvert distrikt tilbyr sine regionale oster.
- Få full oversikt over alle medaljevinnerne hos MENY her