Alt om oste-VM 2018
Nær 3500 oster fra hele verden samles i Grieghallen i Bergen fredag 2. november. Der skal ostene bedømmes av 235 internasjonale ostedommere, og kjempe om å bli kåret til verdens beste ost.
I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost Kraftkar, og siden dette har HANEN og Norsk Gardost arbeidet for å arrangere World Cheese Awards i Bergen.
Rekorddeltakelse
Dette er 31. gangen World Cheese Awards arrangeres. Aldri før har så mange oster vært påmeldt. Og aldri før har så mange land meldt på ost til World Cheese Awards.
3 472 oster fra 41 land er påmeldt. 175 av disse ostene er norske, fordelt på 58 ysterier. Mange av disse ostene kan kjøpes hos MENY.
Vi har valgt ut 13 unike osteskatter fra Norge som vi har ekstra fokus på i våre butikker. Les mer om ostene og andre ostegleder her eller spør en av våre matarbeidere om tips og inspirasjon. Se våre utvalgte VM-oster her:
Norsk osterevolusjon
I 2016, året da Tingvollost vant World Cheese Awards med blåmuggosten Kraftkar i San Sebastian, var 5 norske osteprodusenter påmeldt. I London 2017 var det 17 norske, og i år er hele 58 norske osteprodusenter påmeldt til World Cheese Awards i Bergen.
250 dommere fra 29 land
50 norske og 180 internasjonale dommere skal smake seg fram til de beste ostene og årets vinner.
I team på 3-4 smaker de seg gjennom ostene. De skal komme frem til én Super Gold fra sitt bord. 78 Super Golds blir til 16 som til sist konkurrerer om å bli årets vinner av World Cheese Awards.
Vi er stolte av at fire MENY-matarbeidere skal være dommere under årets VM:
Viktoria Grimen
Viktoria er osteansvarlig hos MENY Oasen Bergen og en av MENYs osteambassadører.
Siri Helen Hansen-Barry
Siri startet i MENY i 1995 og er i dag ansvarlig for kategorien ost i MENY. Hun har mange års fartstid i ostedisken og var én av seks norske dommere under Word Cheese Award 2017.
Jan Arne Moen
Jan Arne er er osteansvarlig hos MENY Colosseum og medlem av MENY-Lauget. Han titulerer seg som butikkslakter og ostenerd.
Espen Schøning Lie
Espen har erfaring siden 1993 som kokk, konditor, soussjef, kjøkkensjef og food & beverage manager frem til han begynte i MENY i 2008, hvor han nå jobber som leder for kategori ferskvare og er leder for MENY-Lauget.