Norske medaljevinnere i oste-VM 2019
Det har gått ett år siden den norske osten Fanaost fra Ostegården ble kåret til verdens beste ost under VM i Bergen.
World Cheese Awards 2019
Årets VM i ost ble avholdt 18. oktober i Bergamo i Italia. VM blir arrangert av den britiske organisasjonen «The Guild of Fine Food».
I år var 50 norske oster påmeldt og seks norske dommere dømte.
Verdens beste ost er amerikansk
Årets vinner er en amerikansk blåmuggost og heter Rouge River Blue. Det som gjør den spesiell er at den er pakket inn i Vinblader. Vinnerosten er desssverre ikke tilgjengelig hos MENY i dag.
Her er produsentens beskrivelse av osten: It is a fine year for Rogue River Blue, the rinds developed beautifully and the flavor is exceptional, exhibiting the fruit, spice, blackberry, vanilla, hazelnut, chocolate and bacon flavors for which this cheese is known.
Lang prosess
Nærmere 240 dommere fra ulike land og med ulik bakgrunn smaker seg frem til de beste ostene og årets vinnere.
I team på 3-4 smaker de seg gjennom ostene og kommer frem til én Super Gold fra hvert sitt bord. 78 Super Golds blir til 16 finalister som til sist konkurrerer om å bli årets vinner av World Cheese Awards.
Dette er de norske leverandørene og ostene som fikk utmerkelse:
Prestholt
- Sølv for Prosten
- Sølv for Husara
Hamarsbøen
- Sølv for Røykt kvitost
Gurostølen
- Bronse for Kronblom 2 år
Tingvollost
- Supergull for Kraftkar
- Bronse for Mild Mester
- Bronse for Vismann
TINE
- Supergull for Jarlsberg 5 år
- Gull for Ekte Geitost, Storsteinnes
- Sølv for Chevre med ramsløk fra Haukeli
- Sølv for Ridderost fra Tresfjord
- Sølv for Brie med pepper fra Dovre
- Sølv for Selbu blå fra Selbu
- Bronse for Snøhetta fra Dovre
Lega
- Supergull for Stavfjell
Valdresmeieret
- Sølv for Bufarost 12 mnd
Gangstad
- Supergull for Nidelven blå
- Gull for Nidelven blå
- Bronse for Britannia blå
- Bronse for Edel blå
Myrdal gård
- Bronse for Myrdal Fjellost
- Bronse for Myrdal Vellagra Kvit Geitost
Ostegården
- Bronse for Jørnsberg
Gammel Erik
- Gull for Gammel Erik