Slik koker du pasta og spagetti

Slik koker du pasta og spagetti

Pasta er det perfekte tilbehøret, men det er fort gjort å både overkoke pastaen eller å servere den med litt vel mye tyggemotstand. Her er noen gode tips til å lykkes med pastaen og få al dente pasta - hver gang.

Sliter du med å vite nøyaktig når pastaen er ferdig? Du er ikke alene. Pasta er rask mat, men det betyr også at det er lett å under- eller overvurdere hvor lenge den har kokt. 

5 kjappe tips for å koke pasta

  1. Husk salt i kokevannet
    Saltet sørger for smak, og hvis du synes pastaen smaker lite bør du tilsette mer salt i kokevannet. Bruk ca 2 ts salt per 100 gram pasta. 
  2. Bruk en stor kjele
    Pasta utvider seg, og for å sikre at alt blir ferdig kokt samtidig, må pastaen ha nok plass. 
  3. Ikke bruk for lite vann i kjelen
    Det holder ikke å bare dekke pastaen med vann. Du bør faktisk ha så mye som 5 liter vann når du koker 500 gram pasta.
  4. La vannet koke opp før du har i pastaen
    Da vet du nøyaktig når pastaen begynte å koke, og kan enklere beregne riktig koketid.
  5. Smak på pastaen underveis
    Koketiden på pakken er bare en veiledning - for å få perfekt pasta må du smake underveis.
Å være nøyaktig er nøkkelen til suksess med pasta. Bruk litt ekstra tid til å veie og måle opp, så blir resultatet så mye bedre.

Enkel huskeregel for salt- og vannmengde til pastaen

Hvor mye salt og vann trenger man egentlig til pastamiddagen? En enkel huskeregel er 10-gangen.

Del pastamengden med 10 for å finne saltmengden, og gang den med 10 for å finne vannmengden.

Til 100 gram pasta trenger du
10 gram salt og 1000 ml vann (1 liter).
Det er ikke mye som skal til for å lykkes med pasta. Det er ikke mye som skal til for å lykkes med pasta.

Hvor mye pasta per person?

Mange glemmer at pasta utvider seg, og at riktig mengde med tørr pasta ofte ser lite ut når det først helles i kokevannet.

Prøv heller å veie pastaen neste gang - da er det lettere å vite ca hvor mye som er riktig mengd når du lager pasta senere. 

  • Tørr pasta: 60-100 gram
  • Fersk pasta: 100-150 gram
  • Fylt pasta: 150-200 gram
Ta vare på kokevannet! Pastavannet inneholder både salt og stivelse, og hvis du tilsetter litt i sausen får den både bedre smak og tykkelse.

Har du alt du trenger til middag?

Koketid for pasta "al dente"

Det finnes hundrevis av forskjellige pastatyper, både ferske og tørkede. Koketiden vil dermed variere mellom typene, men stort sett kan du regne med disse tidene:

  • Tørket pasta: ca 8-10 minutter
  • Fersk pasta: 3-4 minutter

Ta utgangspunkt i koketid på pakken, men trekk gjerne fra 2 minutter. Smak på pastaen underveis og ta tiden - da vet du nøyaktig hvor lenge pastaen skal koke neste gang. 

Al dente er pasta med litt tyggemotstand, og det er da pastaen regnes som perfekt. Kokes pastaen for lenge blir den løs og grøtete.
Lær om forskjellen for de ulike pastatypene

Lær om forskjellen for de ulike pastatypene

Pasta er ikke bare pasta. Linguine, spaghetti, tagliatelle, tortellini, penne og farfalle - hva er egentlig forskjellen på dem? Slik velger du riktig pasta!

Slik koker du pasta i saus og gryter

Når pastaen kokes i saus eller gryter, vil pastaen suge til seg mye smak fra sausen. Pastaen fungerer også utmerket for å tykne sausen, og det er enkelt å få den perfekt kokt i en slik gryte.

Slik gjør du:

  1. Begynn med å lage gryten eller sausen på vanlig vis. 
  2. Når det er ca 10-15 minutter igjen av koketiden, har du i pastaen. Er det lite væske i gryten, kan du helle i litt vann, kraft eller annen væske - begynn med 1 dl.
  3. Smak på pastaen underveis, etter ca 10 minutter bør den være ferdig.
Har du i for mye vann blir gryten vannet ut og du får en smakløs suppe, men er det for lite vann vil pastaen bli tørrkokt og svidd.

Pasta til overs? Husk å oppbevare den riktig!

Ferdigkokt pasta må oppbevares riktig. Pasta kan nemlig inneholde spor av en spesiell bakterie som tåler høy temperatur, og denne bakterien forsvinner ikke ved koking.

Pasta kan trygt spises som restemat, men må kjøles ned så raskt som mulig og oppbevares i kjøleskap i inntil 2-3 dager.

Står pastaen for lenge i romtemperatur, vil bakterien kunne formere seg raskt. Derfor er det viktig at pastaen settes rett i kjøleskapet når den når romtemperatur, og at kokt pasta ikke oppbevares på kjøkkenbenken over lenger tid. 

Hvilken pasta er din favoritt?