Slik koker du pasta og spagetti
Sliter du med å vite nøyaktig når pastaen er ferdig? Du er ikke alene. Pasta er rask mat, men det betyr også at det er lett å under- eller overvurdere hvor lenge den har kokt.
5 kjappe tips for å koke pasta
- Husk salt i kokevannet
Saltet sørger for smak, og hvis du synes pastaen smaker lite bør du tilsette mer salt i kokevannet. Bruk ca 2 ts salt per 100 gram pasta. - Bruk en stor kjele
Pasta utvider seg, og for å sikre at alt blir ferdig kokt samtidig, må pastaen ha nok plass. - Ikke bruk for lite vann i kjelen
Det holder ikke å bare dekke pastaen med vann. Du bør faktisk ha så mye som 5 liter vann når du koker 500 gram pasta. - La vannet koke opp før du har i pastaen
Da vet du nøyaktig når pastaen begynte å koke, og kan enklere beregne riktig koketid. - Smak på pastaen underveis
Koketiden på pakken er bare en veiledning - for å få perfekt pasta må du smake underveis.
Enkel huskeregel for salt- og vannmengde til pastaen
Hvor mye salt og vann trenger man egentlig til pastamiddagen? En enkel huskeregel er 10-gangen.
Del pastamengden med 10 for å finne saltmengden, og gang den med 10 for å finne vannmengden.
Til 100 gram pasta trenger du
10 gram salt og 1000 ml vann (1 liter).
Hvor mye pasta per person?
Mange glemmer at pasta utvider seg, og at riktig mengde med tørr pasta ofte ser lite ut når det først helles i kokevannet.
Prøv heller å veie pastaen neste gang - da er det lettere å vite ca hvor mye som er riktig mengd når du lager pasta senere.
- Tørr pasta: 60-100 gram
- Fersk pasta: 100-150 gram
- Fylt pasta: 150-200 gram
Har du alt du trenger til middag?
Koketid for pasta "al dente"
Det finnes hundrevis av forskjellige pastatyper, både ferske og tørkede. Koketiden vil dermed variere mellom typene, men stort sett kan du regne med disse tidene:
- Tørket pasta: ca 8-10 minutter
- Fersk pasta: 3-4 minutter
Ta utgangspunkt i koketid på pakken, men trekk gjerne fra 2 minutter. Smak på pastaen underveis og ta tiden - da vet du nøyaktig hvor lenge pastaen skal koke neste gang.
Slik koker du pasta i saus og gryter
Når pastaen kokes i saus eller gryter, vil pastaen suge til seg mye smak fra sausen. Pastaen fungerer også utmerket for å tykne sausen, og det er enkelt å få den perfekt kokt i en slik gryte.
Slik gjør du:
- Begynn med å lage gryten eller sausen på vanlig vis.
- Når det er ca 10-15 minutter igjen av koketiden, har du i pastaen. Er det lite væske i gryten, kan du helle i litt vann, kraft eller annen væske - begynn med 1 dl.
- Smak på pastaen underveis, etter ca 10 minutter bør den være ferdig.
Pasta til overs? Husk å oppbevare den riktig!
Ferdigkokt pasta må oppbevares riktig. Pasta kan nemlig inneholde spor av en spesiell bakterie som tåler høy temperatur, og denne bakterien forsvinner ikke ved koking.
Pasta kan trygt spises som restemat, men må kjøles ned så raskt som mulig og oppbevares i kjøleskap i inntil 2-3 dager.
Står pastaen for lenge i romtemperatur, vil bakterien kunne formere seg raskt. Derfor er det viktig at pastaen settes rett i kjøleskapet når den når romtemperatur, og at kokt pasta ikke oppbevares på kjøkkenbenken over lenger tid.