Slik lager du ekte italiensk pizza hjemme
Tynn bunn og luftig skorpe er karakteristisk for en ekte, italiensk pizza. Tradisjonelt sett stekes pizzaen i vedfyrte pizzaovner, men du kan få et svært godt resultat i en helt vanlig stekeovn. Vi viser deg hvordan!
Start med pizzadeigen
Det viktigste når du skal lage italiensk pizza er den tynne bunnen. Her er det flere hemmeligheter som vil gi et godt resultat. Den første er å bruke ekstra finmalt pizzamel, gjerne merket som tipo-00.
Denne meltypen har mer stivelse og glutenprotein enn vanlig hvetemel, og er derfor lettere å jobbe med. I tillegg gjør glutenet deigen sterkere, slik at pizzaen klarer å holde på de store, fine luftboblene i kanten.
4 enkle tips for god, italiensk pizzadeig
- Begynn i god tid
La pizzadeigen få heve i minst 8 timer, og gjerne lenger. Da får smakene god tid til å utvikle seg. - Bruk riktig mel
Skal deigen heve lenge, trenger du et ekstra sterkt mel. Vanlig hvetemel fungerer best til kaker og småbakst - gå for skikkelig pizzamel når du skal lage pizza. - Vei alle ingredienser - også vann
En pizzabunn-suksess kommer kun når du er nøye med oppmålingen av ingredienser. Lager du deigen "på slump", vil du aldri vite helt hva som gikk bra eller dårlig, og det er vanskelig å gjenskape pizzabunnen senere. - Elt litt lenger enn du tror
Når du elter en deig, er det ikke kun for å blande sammen ingrediensene. Her skapes også gluten, og et sterkt glutennettverk gir en sterk, fleksibel deig som er enkel å jobbe med.
Bruk god saus
I Italia skiller de mellom "pizza bianca", som er pizza med hvit saus, og "pizza rossa" som er pizza med klassisk rød tomatsaus. Uansett hvilken saus du velger er det viktig å bruke råvarer av god kvalitet.
Hvorfor ikke lage din egen? Hos MENY finner du et stort utvalg smakfulle tomater til klassisk, italiensk pizzasaus.
Topp med god ost
En italiensk pizza skal ikke ha mange ingredienser, så velg osten med omhu. Mozzarella er en klassiker, men vil du ha mer smak kan du prøve ut rødkittost som taleggio eller en smakfull blåmuggost som gorgonzola.
La noen få toppinger spille hovedrollen
Når du skal lage italiensk pizza er det viktig å huske at «less is more». Hold deg til to-tre gode smaker, og la disse spille hovedrollen. Prøv for eksempel salami Napoli og parmesan eller parmaskinke og ruccola.
Bruk pizzastein eller pizzastål
Italiensk pizza blir ofte bakt i steinovn. Hjemme på kjøkkenet kan du gjenskape denne effekten med en pizzastein eller pizzastål. Da blir bunnen sprø og skorpen luftig!
- Sett ovnen på høyeste temperatur (250-300 grader) og legg pizzasteinen eller -stålet helt øverst.
- La ovnen varme seg opp i 45-60 minutter.
- Strekk ut pizzadeigen og ha på topping rett før pizzaen skal i ovnen.
- Har du pizzaspade, kan du flytte pizzaen direkte i ovnen med denne. Hvis ikke, tar du ut pizzasteinen og legger en ferdig strukket deig på. Ha på topping raskt mens pizzaen ligger på steinen og putt den rett inn på øverste rille.
- Pizzaen er ferdig etter ca 5-8 minutter.