Slik vekker du slappe grønnsaker
Det er fort gjort å glemme bort grønnsaker i grønnsakskuffen. Helt bakerst ligger det kanskje et par myke gulrøtter, løk med spirer og en slapp brokkoli. Ved første øyekast ser de langt fra spiselige ut.
Men vent, disse grønnsakene kan faktisk reddes fra søppelbøtten. Med noen små grep kan du få tilbake spensten i grønnsakene som synger på siste verset.
Selv om du rykker til når du ser kaoset i grønnsaksskuffen – hold hodet kaldt og ikke fall for fristelsen til å kaste ting som er like fine etter litt førstehjelp.
Slik gjennoppliver du grønnsakene
- Finn frem en bolle og hell oppi litt iskaldt vann.
- Legg de slappe grønnsakene oppi, som gulrøtter, salatblader, brokkoli og blomkål etc.
- La de ligge og godgjøre seg i ti til femten minutter, og voila.
Spenst og sprøhet er gjenvunnet, og grønnsakene kan brukes i middagen. Utrolig, men sant!
Det er ikke bare vann som er problemet. Myke partier, flekker og spirer kan også dukke opp inni eller utenpå grønnsakene. Det er fordi de er levende og må behandles deretter.
Skjær av myke flekker
Myke partier bør skjæres bort. Det samme gjelder lyse eller mørke flekker samt spirer i ulike typer løk. Det er ikke farlig om du får i deg noe av dette, men det anbefales ikke.
Spirer grønnsakene dine, betyr det bare at det er liv der. Og der det er liv er det håp. Smaken av spirer er derimot konsentrert og ikke noe å rope hurra for. Farlig er det derimot ikke!
Skjærer du bort flekkene, kan du fint spise resten av grønnsaken, dersom den ikke er generelt misfarget eller har begynt å blomstre. Gul brokkoli kan dog ikke reddes, dessverre.
Hvorfor blir grønnsaker slappe?
Grønnsaker inneholder mye vann. Noen helt opp til 80-90 prosent. Når de blir liggende lenge i kjøleskapet uten skikkelig innpakning, mister de mye av dette vannet og dermed også futten. Noe av vannet fordamper, mens resten blir liggende og skvalpe i grønnsaksskuffen din.
Fersk frukt og grønt:
Hva med mugg på grønnsakene?
Mørke flekker er ikke det samme som mugg. Mugg er gjerne hvite eller «hårete» steder på grønnsaken, og det må du ikke spise. Er det kun mugg på deler av den, kan du eventuelt skjære bort muggpartiet og en solid bit til, slik at du er sikker på at det meste er borte.
Behandle grønnsakene forsiktig
Mange grønnsaker tåler generelt lite berøring. Blomkålen er et godt eksempel på det. Når en produsent arbeider med denne, tar han knapt på den. Det er for å unngå støtskader som forringer levetiden.
Pakk godt inn med litt vann
For at grønnsakene skal holde lenger, bør de pakkes godt inn, gjerne i en boks, en pose eller ved hjelp av film. Dersom du vil beholde sprøheten lenger, kan du legge litt vann i boksen eller posen, sammen med grønnsaken. Da slipper du kanskje operasjonen med isvann i bolle.