Slik oppbevarer du kokt ris og pasta riktig
Det beste er å ikke koke mer ris eller pasta enn det du trenger. Har du bommet og ønsker å ta vare på restene for å spare lommeboka og unngå matsvinn, er rask nedkjøling veldig viktig.
Slik håndterer du kokt ris og pasta på en trygg måte:
- Sørg for nedkjøling til kjøleskaptemperatur innen 2 timer.
- Oppbevar i en boks med lokk i kjøleskap som holder rundt 4 grader.
- Holdbar i kjøleskap i 2 dager.
Så lenge holder ris og pasta
Ris og pasta er tørre produkter med lang holdbarhet så lenge de oppbevares tørt.
Når du har kokt ris eller pasta er holdbarheten kort; 2 dager i kjøleskap når det har en temperatur som er kaldere enn 10 grader.
Hvorfor kan kokt ris og pasta være farlig?
Ris og pasta kan inneholde en bakterie som kan overleve koking. Denne bakterien vokser ikke i den tørre risen eller pastaen, men overlever «sovende» her.
Når ris eller pasta er kokt, vil bakterien våkne og vil kunne begynne å formere seg. Det dannes da giftstoffer som ikke blir borte ved ny varmebehandling. For å være trygg handler det om å håndtere ris/pasta på en slik måte at bakterien ikke klarer å formere seg.
Hvor lenge kan pasta oppbevares i matboks (i romtemperatur)?
Det finnes matbokser med kjøleelement og små kjølebager. Vi anbefaler å bruke en slik om man skal ha med pastasalat hjemmefra om morgenen for å spise den til lunsj eller senere.
Lag noe godt av restene
Ris kan fint brukes i restemat som isotto eller stekt ris. Pasta kan brukes i en pastasalat eller grateng. Prøv en av disse oppskriftene: