Slik koker du kraft på rekeskall
Etter et rekelag sitter man igjen med masse rekeskall, som ofte blir kastet. Vi ønsker å tipse om hvordan du kan lage god kraft på dette skallet, som du senere kan bruke til for eksempel fiskesuppe. Se stegene i video.
Ikke kast rekeskallet
Skallet du sitter igjen med etter et rekelag, eller et skalldyrfat, er et supert utgangangspunkt for knallgod kraft som du kan bruke i en fisk- og skalldyrsuppe senere, eller i en saus.
Dette trenger du:
- En stor kjele
- Litt olje
- Grovhakkede grønnsaker
- Skalldyrskall
- Tomatpuré
- Vann
Har du alt du trenger?
Slik koker du kraft
- Finn frem en stor kjele, litt olje og tomatpure, skalldyrskallet og det du har av grønnsaker som kan sette ekstra god smak.
- Grovhakk grønnsakene.
- Ha i olje, grønnsaker, skall og en god spiseskje tomatpuré. La frese i et par minutter på medium varme mens du rører.
- Tilsett vann. Det skal være nok til at alle skallene dekkes av vannet. Du kan også erstatte noe av vannet med hvitvin om du ønsker. Kok opp.
- Fjern skummet som danner seg på toppen når kraften koker med en spiseskje.
- La kraften koke i ca 30 minutter.
- Sil kraften, og pass på å presse skallene godt ned slik at du får ut all den gode smaken.
Kraften er nå klar til bruk! Du kan velge å koke den enda lenger, slik at den reduseres og får en kraftigere smak. Du kan også fryse kraften om du skal bruke den senere.
Krydder du kan bruke i kraft
I tillegg til grønnsakene kan du velge å krydre kraften med salt, pepper, hvitløk, chili og andre gode smaker.
Likevel vil vi anbefale å være forsiktig med å krydre kraften for mye, ettersom det begrenser hva du kan bruke kraften til senere.
Ofte kan det være bedre å krydre saus og suppe senere, enn å gjøre det på forhånd i kraften.
Varier grønnsakene i kraften for å variere smaken! Bruk det du har hjemme som utgangspunkt. Fennikel, gulrot, stangselleri, sellerirot og purreløk passer perfekt i en skalldyrkraft.