50 år med taco i Norge

50 år med taco i Norge

Du trodde kanskje taco tok Norge med storm tidlig på 90-tallet? Tro om igjen, taco kom faktisk til Norge allerede i 1973! I 2023 har taco vært i butikkhyllene i hele 50 år. Hvordan kom taco til Norge, og hvordan ble det så populær?

Taco er med årene nærmest blitt en nasjonalrett. De fleste av oss har til og med en fast dag i uken dedikert til taco. Men hvordan ble det slik at denne eksotiske retten skulle falle i smak i et av verdens nordligste land?

Få alt til tacokvelden levert hjem

Meksikansk mat i butikkhyllene fra 1965

Tacoen som vi kjenner i dag kom i 1973, men de første meksikanske produktene kom allerede i 1965.

Det var Stavanger-kjøpmannen Allert Middelthon som først begynte å importere enkeltvarer av taco på hermetikk i da amerikanere kom til Norge for å utvinne olje i Nordsjøen.

Han tok inn maismel, Pampers-bleier med parfyme, kakemikser, ulike supper på boks, BBQsauser og taco-produkter, som han så solgte videre til kjøpmenn som Jacobsen på Holtet i Oslo.

Emblem
Tacoskjell eller tacolefser? Nå velger 80% lefser, og 20% velger tacoskjell til tacokvelden.

Meksikansk mat fikk deretter oppmerksomhet i forbindelse med sommer-OL i Mexico i 1968, men det tar tid å få taco til å slå an skikkelig blant det norske folk. 

De første tacoproduktene kommer i butikkhyllene

I 1973 kom Old El Paso til Norge, og er det eneste tacomerket som har vært med oss helt fra starten.

Old El Paso spesialiserte seg på hermetisert og tørket meksikansk mat på 1950-tallet, og har siden utviklet hele tacokonseptet videre. 

På 70-tallet kom blant annet tacoskjell, garbanzobønner, tastadas, tamales, enchiladas og kryddersaus i butikkhyllene.

Old El Paso ble fort større og større, og med tiden dukket flere tacoprodusenter opp, som Santa Maria og Broken Taco.

Taco tar Norge med storm

Selv om taco kom til Norge i 1973, var det først på slutten av 80-tallet at taco begynte å bli populært i norske hjem. Tacoen var et frisk innslag, og et fargerikt alternativ for de tradisjonelle norske middagsrettene.

Allerede på starten av 90-tallet spiste vi over 10 millioner tacos i året.

En del har forandret seg siden den tid – men det som er helt sikkert er at tacoen har kommet for å bli, og ikke minst – vi har alle vår egen måte å gjøre det på. 

Tacoskjell eller tacolefser? Omtrent 80% foretrekker tacolefser til tacoen, mens 20% velger tacoskjell. Tacoskjell eller tacolefser? Omtrent 80% foretrekker tacolefser til tacoen, mens 20% velger tacoskjell.

Hvorfor har taco blitt så populært?

At tacoen skulle bli vår uoffisielle nasjonalrett er det få som kunne ha forutsett for 50 år siden, og mange lurer på hvorfor akkurat taco har blitt så stort at mange serverer taco på fredagskvelden.

Emblem
Topp med litt ekstra grønnsaker og velg en grovere tacolefse for en litt sunnere fredagstaco

Med så mange ulike smakskombinasjoner, passer taco for alle - uansett alder og preferanser. Her kan man fylle på det man liker aller best - eller prøve nye, spennende  smakskombinasjoner - og det er noe av det som gjør tacokvelden så unik. 

Taco er også både kosemat, festmat, hverdagsmat og helgemat - i tillegg til å være et fint samlingspunkt for familien. 

Emblem
Nordmenn bruker like mye penger på taco som innbyggerne i Sveits, Irland, Nederland, Storbritannia, Frankrike, Spania, Østerrike, Belgia og Tyskland – til sammen.

Har du alt til tacoen?