Kraft i matlaging

Kraft i matlaging

Ekte kraft er full av vitaminer, mineraler og gode næringsstoffer. Det er også en veldig fin måte å bruke opp rester på, da kraft kokes på avskjær og bein fra kjøtt, skalldyr, fisk og grønnsaker. Bruk kraft til å heve smaken på en god saus eller suppe, eller drikk den varm fra en kopp.

Kraft i matlaging har lange tradisjoner, og brukes verden rundt for å gi ekstra smak og næring til måltidet. 

Slik koker du kraft på rekeskall

Slik koker du kraft på rekeskall

Etter et rekelag sitter man igjen med masse rekeskall, som ofte blir kastet. Vi ønsker å tipse om hvordan du kan lage god kraft på dette skallet, som du senere kan bruke til for eksempel fiskesuppe. Se stegene i video.

Ferdig kraft i MENY

Ønsker du ferdig kraft finnes det flere varianter med ulike smaker, av høy kvalitet. 

Kraft fra Jacobs Utvalgte

Kraft fra Jacobs Utvalgte kokes på ferske bein med mye kjøtt, sammen med gode krydder og friske grønnsaker. Videre blir kraften redusert i vakuumkjele. Vanndampen suges ut, uten at smak eller næringsstoffer går tapt. Du får kraft av både storfe, kylling, fisk, skalldyr, lam, vilt og grønnsaker.

Kraft fra Gårdsand

Kraften fra Gårdsand er laget på den gode, gamle måten, som er en lang og møysommelig prosess. Kraften kokes på Gårdsand sine skrog av saktevoksende kylling og and, som er 100% norske og har vokst opp i hjertet av Vestfold. Skrogene kokes sammen med grønnsaker som gulrot, løk og purre samt urter som timian. Kraften kokes over natten i ca 14-15 timer, deretter siles den, før den blir ytterligere redusert i ca 2 timer. Dette gjør at man sitter igjen med en fyldig, smaksrik og sunn kraft som er svært anvendelig.

Hva er forskjellen på kraft, fond og buljong?

Fordi kraft lages av kun naturlige ingredienser, og over mange timer, vil kraft få en rik smak og et høyt innhold av næringsstoffer. Den skal ikke blandes ut, men brukes direkte i maten som den er.

Fond og buljongterninger skal løses opp i væske, og er mer konsentrert på smak. Flytende fond har et høyere innhold av kraft enn fondkopper og buljongterninger, som har et høyere innhold krydder og aroma. Alle disse variantene egner seg godt som smaksforsterkninger i supper, sauser og gryter.

Slik bruker du kraft

Bruk kraft for ekstra god smak i supper, sauser, risotto og gryteretter. Eller drikk den varm fra en kopp. Her er noen oppskrifter der vi bruker kraft for ekstra god smak: 

Hvorfor er kraft så bra for oss? 

Mange bruker kraft i matlagingen fordi det er så næringsrikt. Avhengig av hvilke ingredienser som er brukt i kraften, vil den kunne være en god kilde til mineraler som magnesium, kalsium og kalium, proteiner, vitaminer, protein, fett og gelatin.

Emblem
Kraft er enkelt, men tar tid å lage. Til gjengjeld kan du fryse ned kraft i porsjoner, og finne frem ved behov.