Dette er afternoon tea og slik arrangerer du din egen

Dette er afternoon tea og slik arrangerer du din egen

Afternoon tea er en av de mest ikoniske tradisjonene fra Storbritannia, og har også blitt populær her til lands. Her er våre beste tips og oppskrifter til tradisjonell afternoon tea.

Afternoon tea er et tradisjonelt britisk måltid som gjerne serveres mellom på ettermiddagen mellom klokken 14  og 17. Konseptet ble populært på 1800-tallet, særlig blant overklassen som ønsket et måltid mellom lunsj og middag.

I dag består afternoon tea som regel av ulike typer te, små delikate sandwicher eller scones, i tillegg til kaker og søtsaker. Det serveres ofte på et stativ i flere etasjer og er blitt en sosial begivenhet som gjerne hoteller og tehus tilbyr.

Til tross for navnet, er ikke te et must! Du kan også servere champagne eller alkoholfri, musserende drikke.

Slik ble afternoon tea til en tradisjon

Konseptet afternoon tea ble introdusert av hertuginnen av Bedford på 1840-tallet. På denne tiden var det vanlig å spise to hovedmåltider om dagen; en tidlig frokost og en sen middag.

Hertuginnen var sulten mellom måltidene, og begynte å be om en lett matbit med brød med smør, kjeks og kaker. Med måltidet fikk hun en kopp darjeeling-te. Etter hvert begynte hun å intivtere venner til ettermiddagste.

Fra et enkelt måltid til elegant seremoni

Hertuginnens afternoon tea utviklet seg raskt til en sosial, og elegant seremoni med flere retter. Fra et enkelt måltid, ble nå ettermiddagsteen servert med sølvtøy og i porselen. Skikken ble spesielt populær blant sosietetskvinner som besøkte hverandre i teselskap. 

Rundt 30 år senere, på 1870-tallet, begynte også afternoon tea å bli vanlig blant middelklassen. Da begynte tehus og hoteller å servere afternoon tea, som gjorde skikken mer tilgjengelig. 

Vanlige retter til afternoon tea

Et tradisjonelt afternoon tea-måltid består av en rekke småretter og desserter servert på et treetasjes stativ. Dette er det vanligste å servere:

  • Finger sandwich: Små smørbrød med fyll som agurk og kremost, egg og karse, røkt laks og skinke med sennep. En typisk tea sandwich har skorpen skåret bort, og størrelsen tilsvarer omtrent en halv brødskive. 
  • Scones: Serveres med clotted cream og syltetøy. Clotted Cream er en krem laget ved å varme opp fet melk langsomt og deretter la den avkjøles i lengre tid. 
  • Kaker og småkaker: Et utvalg kaker, terter og petit fours til dessert. Noe søtt til teen er et must, og søtsakene skal være små slik at de kan nytes i en munnfull.
Husk å legge rettene i riktig rekkefølge om du bruker etasjefat. Nederste fat har sandwicher og salt mat. Det midterste fatet er til scones, og deretter skal desserter og småkaker på toppen.

Tips til serveringen

Selv om det ikke er faste regler for afternoon tea, er det noen vanlige tradisjoner som setter stemningen. Bruk et pent, delikat servise. Her er det delikate porselensserviset perfekt!

Et etasjefat er det vanligste å servere maten på, og rekkefølgen maten ligger i avgjør hva man spiser først. Nederst ligger sandwichene, i midten er scones, og øverst er desserter og kaker. Begynn med sandwichene, fortsett med scones, og avslutt med søtsakene. 

Teen skal være nytrukket og serveres i tekanne. Gjestene må gjerne ha i sukker og melk etter smak.

Lag din egen afternoon tea hjemme

Hvorfor ikke invitere venner og familie på ettermiddagste? Lag et enkel og hyggelig måltid, eller slå på stortromma med finserviset, tea-kjoler og lekre retter som ville passet i ethvert overdådig tehus. Her er noen tips og oppskrifter til anledningen:

Te og god drikke

Med tea i navnet, er det en selvfølge å by på god te, men det blir stadig mer populært å servere bobler med og uten alkohol i glasset. 

  • Te av høy kvalitet
    Originalt ble afternoon tea servert med darjeeling-te, men earl grey og annen, klassisk sort te er godt til. Teen serveres på tekanne, og gjerne i delikat teservise av porselen. Du kan også servere urtete eller grønn te for en friskere, lettere variant.
  • Champagne eller annen musserende drikke
    Det er stadig mer populært å servere champagne, musserende vin og alkoholfri drikke. Lette og friske bobler kan balansere de søte dessertene og de salte sandwichene.

Tea sandwiches med variert fyll

De små, delikate sandwichene med fyll kalles gjerne "tea sandwiches" eller "finger sandwiches", nettopp på grunn av størrelsen og anledningen. 

De er omtrent halvparten så store som vanlig brødskive, og skorpene skjæres alltid bort. De skjæres deretter gjerne i trekanter eller firkanter og danderes pent på nederste fat. 

Dette kan du fylle sandwichene med:

  • Agurk og kremost
  • Røkelaks, agurk og dill
  • Eggesalat
  • Ost og skinke
  • Avocado og skinke
  • Spekeskinke, parmesan og ruccola
  • Reker i majones

Her er det bare fantasien som setter grenser, men man unngår søtpålegg som syltetøy og marmelader - det er forbeholdt scones og dessertene. 

Klassiske sandwicher er gjerne laget med lyst brød, men du kan godt velge grovere varianter.

Nystekte scones

Scones er en essensiell del av måltidet, og er best å servere nybakte og varme med clotted cream og syltetøy. Noen liker også å servere dem med lemon curd, og du kan også bruke kremost, smør eller rømme.

Lag clotted cream selv

Å lage clotted cream er enkelt, men krever mye tid før den kan serveres. Alt du trenger er fløte og en kjele med lokk som tåler å stå i ovnen.

  • 1 liter fløte
  • Tykkbunnet kjele med lokk

Slik gjør du:

  1. Hell fløten i kjelen. Fløten bør fylle kjelen ca. 3-7 cm oppover langs kanten. Sett på lokk.
  2. La kjelen stå midt i ovnen i ca. 12 timer på 80 grader. På toppen vil det danne seg en hinne, dette er clotted cream.
  3. La fløten avkjøle seg og sett den i kjøleskapet i ca. 8 timer.
  4. Bruk en skje og løft av clotted cream i en skål. Fløten som er igjen i kjelen kan fortsatt brukes til noe annet.

  • Havrescones m/Tranebær Mix Økologisk 300g Dsh

    Havrescones

    m/Tranebær Mix Økologisk 300g Dsh

    41,00 kr

    42,93 kr/kg

  • Kremfløte 37% 7,5dl Tine
    • Holdbarhet: Minst 6+ dager

    Kremfløte 37%

    7,5dl Tine

    49,90 kr

    66,53 kr/l

  • Lemon Curd 320g Robertsons

    Lemon Curd

    320g Robertsons

    79,90 kr

    249,69 kr/kg

  • Rømme 39% Økologisk 250ml Røros

    Rømme 39%

    Økologisk 250ml Røros

    41,90 kr

    167,60 kr/kg

  • Snøfrisk 125g Tine

    Snøfrisk

    125g Tine

    31,90 kr

    255,20 kr/kg

  • Meierismør 500g Tine

    Meierismør

    500g Tine

    61,90 kr

    123,80 kr/kg

Ikke glem desserter og småkaker

På toppfatet er det gjerne dandert delikate, små kaker, luftig bakverk, terter og desserter. Lag selv, eller kjøp ferdige søtsaker som kan serveres til selskapet. Dette er våre favoritter:

Visste du at det drikkes omtrent 165 millioner kopper te daglig i Storbritannia?