Alt du trenger å vite om sjokolade
Vi nordmenn elsker å kose oss med sjokolade. Vi er faktisk på femteplass på verdensbasis i sjokoladespising - og det er ikke rart når det finnes så mye god, norsk sjokolade i butikkhyllene.
Reisen fra kakaobønne til ferdig sjokolade er et lite kunstverk i seg selv - da er det kanskje ikke så rart at vi gjerne koser oss med sjokolade til hverdag og fest.
Dette er forskjellen på de ulike sjokoladene
Hvit sjokolade, mørk sjokolade, lys sjokolade, melkesjokolade og kokesjokolade. Kjært barn har mange navn - og mange bruksområder.
Forskjellen på lys og mørk sjokolade
Vi har to hovedtyper av sjokolademasse – mørk sjokolademasse og lys sjokolademasse. Så hva er egentlig forskjellen?
- Lys sjokolade inneholder tørrmelk, og har dermed et lavere innhold av kakao
- Mørk sjokolade inneholder lite eller ingen melkestoffer og har et høyere innhold av kakao
Hvilken sjokolade velger du?
Hva er hvit sjokolade?
Litt utenfor alle kategorier har vi hvit sjokolade, som rent teknisk sett er ikke er en sjokolade i det hele tatt!
I hvit sjokolade bruker man nemlig kun kakaosmøret i motsetning til vanlig sjokolade som inneholder både kakaomasse og kakaosmør. I tillegg inneholder den tørrmelk, sukker og vanilje som gir den gode smaken.
Hvit sjokolade egner seg i en rekke ulike oppskrifter - alt fra barnebursdager til delikat konfekt. Den kan kort og godt brukes på akkurat samme måte som vanlig sjokolade.
Prøv den gjerne i bakverk - den hvite sjokoladen bidrar med en tydelig smak av vanilje og løfter bakverket til nye høyder!
Hva er kokesjokolade?
Har du lurt litt på hva kokesjokolade egentlig er og hva som er forskjellen på kokesjokoladen og den vanlige melkesjokoladen eller de mørke sjokoladeplatene.
I tillegg finnes det flere typer. Lys og mørk kokesjokolade - og med ulik kakaoprosent. Så hva er egentlig kokesjokolade godt for?
Kokesjokolade kan spises som den er, men den egner seg spesielt godt til baking og kakao siden den har bedre smelteegenskaper.
Ulike typer kokesjokolade
Så hva skal man bruke de ulike typene kokesjokolade til? Jo høyere kakaoprosent, desto kraftigere kakaosmak. Liker du mildere smaker, bør du gå for sjokolade opptil 50-60% kakao.
- Lys kokesjokolade er perfekt til bakst. Den er spesielt god til barneselskaper siden barn gjerne elsker den milde og søte sjokoladesmaken sjokolade med litt lavere innhold av kakao gir.
- Dronningsjokolade gir en litt mer intens sjokoladesmak med et høyere innhold av kakao. Sjokoladen gir nok preg av kakao til at den største sjokoladeelskeren blir fornøyd, men uten å skremme bort dem som ikke liker for sterke smaker. Perfekt til de fleste sjokoladekaker!
- Selskaps Sjokolade er noe søtere og mildere enn Dronningsjokoladen, men må også kategoriseres som en allrounder. Den har eksistert helt siden 1895 og vært en fast ingrediens i kaker og bakst siden.
- Mørk kokesjokolade er gjerne sjokolade med over 70%-kakao. Dette er en kraftig sjokolade, som bør brukes når man virkelig ønsker å få frem en tydelig smak av mørk sjokolade. En favoritt blant mange når kaken skal nytes sammen med en kopp aromatisk kaffe.
Finn din favoritt:
Sjokolade av høyeste kvalitet
I tillegg til melkesjokolader og kokesjokolader, har det kommet mange premiumsjokolader på markedet. Navnet reflekterer de nøye utvalgte kakaobønnene som sjokoladen er laget av, og resultatet gir en rik og balansert kakaosmak.
De kommer i en rekke ulike utførelser, noen med spennende fyll, tilsatt salt, chili eller andre smaker - eller er helt nakne med en svært høy kakaoprosent.
Smak forskjellen:
Slik lages sjokolade
For å lage sjokolade, må man først ha kakobønner. Kakaobønnene kommer fra kakaofrukt, som dyrkes i tropiske strøk over hele verden.
Kakaofrukt inneholder 30-50 kakaobønner (eller frø), og de kan minne om mandler i størrelse og fasong. Fruktkjøttet og bønnene fjernes fra frukten, og dekkes til av bananblader. Her ligger frukten til gjæring i 3-4 dager. Deretter tørkes kakaobønnene i solen i 8-12 dager før de foredles på fabrikk.
Fra kakabønne til sjokolade
I fabrikkene foredles bønnene til kakaopulver, kakaomasse, kakaosmør og sjokolade. Her knuser de kakaobønnene og skiller skallet fra kjernen. Kjernen må så varmebehandles for å utvikle den gode smaken - på samme måte som kaffe.
Temperatur og hvor lenge kjernene varmebehandles har mye å si på smak og aroma.
For å lage sjokolademassen som skal bli til sjokolade, må alle ingrediensene blandes og bearbeides på en helt bestemt måte. Sjokolademassen er satt sammen av flere råvarer, som kakaomasse, kakaosmør, sukker og tørrmelk.
Blandingen varierer fra produsent til produsent og fra sjokolade til sjokolade. Da er det jammen ikke rart det finnes så mange forskjellige sjokolader i butikkhyllen.