Slik bruker du kapers
De små, grønne knoppene kan brukes til langt mer enn du tror! Kapers er perfekt på alt fra brødskiva til middagsmaten, og er uunnværlig i remulade og tartarsaus.
Hva er kapers?
Kapers er tørkede og syltede blomsterknopper. Knoppene vokser på kapersplanten, en viltvoksende busk med tykke blader og blekrosa blomster. Den vokser i middelhavslandene på stenete underlag nær kysten.
Når knoppene er mørkegrønne og på størrelse med et maiskorn, er de klare til å pukkes. Da legges de i lake.
Dette smaker kapers
Knoppene er små og runde, og legges i en lake av vineddik og salt som gjør at de får sin distinktive friske, syrlige og noe bitre smak. Kapers er dermed en fin måte tilføre salt og smak til matretter på.
Inni knoppen er det sennepsolje som gir den salte smaken, og den blir mest fremtredene når den blir syltet i saltlake.
Slik bruker du kapers
Kapers er en fin smakshever i supper og sauser. Den er uunnværlig i remulade, og er et fast innslag til biff tartar. Den brukes også til vinaigrette og ravigottesaus.
Faktisk kan kapers brukes til nesten alt hvor man trenger å tilføre litt salt og syrlighet.
Den fungerer utmerket som garnityr til f.eks wienerschnitzel, men den passer også bra i potetsalater.
Lag din egen remulade
Kapers er en viktig ingrediens i remuladen. Har du kapers til overs? Lag en deilig remulade som kan serveres med fisk, fiskekaker eller på smørbrød.
Du trenger:
- 150 g majones (eller lag din egen)
- 2 ss kapers
- 2 ss sylteagurk
- sitronsaft
- salt og pepper
Slik gjør du:
- Finhakk kapers og sylteagurk.
- Bland de så sammen med majonesen.
- Smak til med salt, pepper og sitronsaft.