Hvorfor så mye plast som emballasje?

Hvorfor så mye plast som emballasje?

Publisert 25. juli 2017 Oppdatert 7. juli 2023
Mange lurer på hvorfor så mye frukt og grønt er pakket i plast. Kan vi ikke ha løsvekt eller papir? Her får du svarene. Les også om vårt arbeid med å kutte plast.

Fjerner vi all plastemballasjen, kan det dukke opp et større miljøproblem; økt matsvinn.

 – Den største miljøbelastningen er å kaste frukt og grønnsaker. Holdbarheten øker betydelig med plastemballasje, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

Dette gjelder særlig for frukt og grønnsaker, fordi de inneholder mye vann, fra 75 til 96 prosent.

I romtemperatur vil en gulrot, agurk og paprika uten plast fort tørke ut, og dermed havne i søpla.
- Plasten gjør at grønnsakene mister mindre vann og holder seg friskere lenger. Et eksempel er agurker. Uten plast holder de, ifølge BAMA, i rundt tre dager, med plast i omtrent to uker, sier Schrøder.

Matvett har sammen TV2 utført et eksperiment som viser at plast og riktig temperatur forlenger holdtbarheten på gulrøtter, brokkoli og agurk. Les om eksperimentet her.

Lengre reisevei

Så er det slik at vi i Norge, særlig om vinteren, importerer en del frukt og grønt, hvilket betyr lengre reisevei og større krav til beskyttelse for å sike holdbarheten.

Men hvorfor kan vi ikke bruke papir som emballasje, spør mange?
Papir holder ikke like godt på fuktigheten og bidrar derfor ikke til forlenget holdbarhet. 

Matproduksjon gir større miljøbelastning

I Norge kaster vi over 417 000 tonn mat, tilsvarende 78 kg pr innbygger, Matindustrien stå for 20 prosent, dagligvarebransjen for 15 prosent og husholdningene for 55 prosent (kilde: Matvett).
En årsak til matkasting hjemmet er feil eller mangelfull emballering, som gir maten skader eller kortere holdbarhet. 

– Jo mer mat vi kaster, jo mer må vi produsere med de miljøbelastningene det medfører. Det er svært viktig at vi jobber med å redusere matsvinnet, forklarer Schrøder og legger til at miljøbelastningen er betydelig større ved produksjon av matvarer enn ved emballering, også iberegnet plastforsøpling.

  • Her kan du lese mer om at matsvinn er et større miljøproblem enn plastemballasje

 

Salater, reddiker, gulrot og agurk er grønnsaker som uten plast fort vil tørke ut. Salater, reddiker, gulrot og agurk er grønnsaker som uten plast fort vil tørke ut.

Unngå overemballering og plast

Plast er ofte viktig for holdbarhet, men MENY jobber aktivt med å redusere overemballering og unødvendig bruk av plast - der vi kan. Eksempelvis er plastbegeret under gulerøtter og hjertesalat fjernet, mens avokado i to-pakninger er byttet fra plast til papp.

Dette gjør MENY for å redusere plast

Dette gjør MENY for å redusere plast

For å ta vare på miljøet, jobber vi med å redusere plast der vi kan. I 2018 og 2019 sparte vi nær 300 tonn pr år. Her er eksempler på plastkutt i MENY.

Hygiene og kundeinformasjon

Emballasjens viktigste oppgave er å ivareta kvaliteten, men den bidrar også til hygiene og informasjon. Emballasjen gjør at ikke mange har tatt på varen, vi anbefaler likevel at frukt og grønnsaker skylles.

Emballasjen gjør også merking mulig, noe som er spesielt viktig når utvalget er stort. Eksempelvis er det krav om sporing av produsent på økologiske produkter, og strenge krav til å skille mellom konvensjonell og økologisk dyrking.