Miljøfyrtårnsertifiserte butikker
For å bli sertifisert, må en rekke krav oppfylles; som krav til innkjøp, energi, transport, utslipp, avfall- og kildesortering og arbeidsmiljø. I tillegg må nye tiltak og krav tas høyde for. Hvert år innrapporteres tall til Miljøfyrtårn, noe som resulterer i årlige sluttrapporter per butikk.
Miljøarbeidet krever bevisst oppfølging, både fra ledere og ansatte i butikk, men også fra hovedkontoret.
- Arbeidet er krevende, men viktig for oss. Vi ønsker å ta samfunnsansvar og redusere vårt fotavtrykk mest mulig, sier miljøansvarlig Erik Halstensen i MENY.
Halstensen sier at Miljøfyrtårn er viktig for å skape engasjement rundt miljøarbeidet i butikkene, og at sertifiseringen viser kundene at MENY tar sitt del av miljøansvaret.
Du kan få innsyn i miljørapporten til din MENY-butikk ved å sende en forespørsel på mail.
Områder MENY rapporterer på:
Energi
Strømforbruket er høyt i et supermarked som tilbyr varmmat og har mange kjøleskap og frysere. Å redusere forbruket er høyt prioritert. Tiltak:
- Dører eller lokk på frysere
- Dører og nattgardiner på kjølere
- Lysstoffrør og hallogenspotter skiftes til LED
- Varmen fra kjøle- og frysedisker brukes til oppvarming av lokaler og forvarming av vann
Utslipp
Matbutikker har tradisjonelt brukt HFK-gasser som kjølevæske i kjøleanleggene, noe som er uheldig ved lekkasje.
- MENY skal fjerne alle kjøleanlegg som benytter HFK-gasser, og innen 2025 skal 90% av anleggene være byttet.
- Alle MENY-butikkene har fettutskiller knyttet til ferskvareavdelingen, for å sikre at fett ikke kommer ut i kloakken og videre til havet.
Innkjøp
MENY satser på lokalmat og tilbyr kundene et stort utvalg av produkter som er økologiske, Svanemerket og FairTrade-merket.
- MENY er opptatt av å bruke mer miljøvennlige produkter i egen drift.
- Kun FSC-godkjent papir brukes i trykte kundeaviser. Størrelsen og tykkelsen på papiret er redusert., og antall postkasser som får kundeavis i papir er redusert de siste årene.
Kildesortering
MENY skal sortere ut alt som kan gjenvinnes og redusere mengde restavfall betydelig. Matavfall skal leveres til anlegg som omdanner dette til energi og kompost.
Matsvinn
MENY jobber med en rekke tiltak. Butikkene må ha mer presise bestillingsrutiner og god varelogistikk slik at det ikke blir mat til overs, dernest ha tiltak og rutiner for å redde eventuelt overskuddsmat. Ekspempler på sistnevnte er ulike nedprisingstiltak, donasjon til veldedighet og Too Go To Goo.
Plast
- MENY har faset ut alle produkter som inneholder mikroplast og fjernet unødvendig engangsplast som engangsbestikk, sugerør o.l.
- MENY jobber med å redusere overemballering, velge gode alternativer til plast når mulig og benytte resirkulerbar plast.
- MENY oppfordrer kunder til å bruke gjenbruksposer slik at salget av plastbæreposer går ned.
Arbeidsmiljø
Medarbeiderundersøkelser gjennomføres årlig, og det jobbes for å få flere lærlinger og arbeidspraksisplasser i butikkene, samt øke kvinneandel i ledende stillinger.
Sunnhet
MENY skal jobbe for økt salg av frukt, grønt, sjømat, grovbrød og nøkkelhullsprodukter og redusert salg av salt, sukker og mettet fett.