Kanelbollens dag 4. oktober
Kanelbolle, kanelsnurr, kanel i svingene, kanelknute eller skillingsbolle - kjært barn har mange navn!
Kanelbollens dag har blitt feiret siden 1999, og selv om man nå finner varianter av kanelboller over hele verden, er det i de nordiske landene man finner de tradisjonelle kanelbollene.
Kanelbollens historie
Ingen vet helt hvor kanelbollen er fra, men vi vet at tyske handelsmenn brakte godsaken til Norge – og aller først til Bergen.
Ikke tid til å bake? Kjøp ferdige kanelboller:
Mange mener derfor at det vi kjenner til som kanelboller i dag, har sitt opphav fra Bergen. Svenskene mener derimot kanelbollen først ble laget hos dem på 1920-tallet.
I Bergen er de faktisk så glade i kanelboller at de har sin egen feiring av kanelbollene i starten av juni. Her inviterer flere bakerier og museum til aktiviteter og kanelbollespising.
Uansett hvor kanelbollen kommer fra, kan vi være enige om at disse godsakene fylt med kanel, sukker og smør er uimotståelige!
Spennende fyll og topping
Kanelboller er gode i sin klassiske form, men det finnes også flere varianter om du har lyst på noe litt annet enn den vanlige varianten.
De klassiske variantene
Her i Norge strør vi gjerne på hvitt eller brunt sukker - om noe i det hele tatt. I Sverige og Finland foretrekker de perlesukker, mens de i Danmark gjerne har melisglasur på avkjølte kanelsnurrer.
Klassisk og enkel topping:
Kanelsnurrer med ostekrem
Syrlig ostekrem passer godt til de søte kanelbollene. Her kan du også blande inn noen spennende smaker i ostekremen, eller toppe med nøtter som pistasj, mandler eller valnøtter.
Slik lager du ostekrem:
- 300 g kremost naturell
- 100 g smør romtemperert
- 200 g melis
- 2 ss sitronsaft
Bland alle ingrediensene og smak til. Smøres på de avkjølte kanelsnurrene før de serveres. Nam!
Har du alt du trenger?
Kanelboller med eplefyll og kremostglasur
Sesongens norske epler passer perfekt i kanelboller og gjør det til lille ekstra. Innimellom hver snurr gjemmer det seg lunt og deilig eplefyll - en perfekt smakskombinasjon!
Sjokoladesnurrer med nutella
Synes du kanel, smør og sukker er litt kjedelig fyll, er sjokoladesnurrene noe for deg! Bruk nutella, nugatti eller et annet digg sjokoladepålegg og server lune, klissete sjokoladesnurrer. Perfekt helgekos!
Kanelboller med hjemmelaget karamellsaus
Sticky buns er en amerikansk versjon av klissete kanelboller. I tillegg til at de er fylt med smør, sukker og kanel, er de dynket i masse deilig karamellsaus.
En hjemmelaget karamellsaus er mye enklere å lage enn du tror! Den er også god til iskrem, topping på vafler, pannekaker og selvfølgelig annen hvetebakst.
Slik bruker du karamellsausen:
- Hell 1/3 av karamellsausen i en bakepapirkledd form før du legger i kanelsnurrene.
- Ha halvparten av sausen som er igjen over bollene rett før de skal inn i ovnen.
- Hell resten av sausen over bollene med en gang de kommer ut av ovnen.
Resultatet blir saftige, søte og klissete kanelboller som gjør det vanskelig å holde seg til bare èn!
Kanelboller med pistasjfyll
Disse deilige skillingsbollene med lekkert pistasjfyll er enkle å lage, og ser like gode ut som de smaker.
Oppgrader bollene med lekre pistasjknuter, de er søte, en liten anelse syrlige og veldig gode.
Slik lager du pistasjkrem:
- Hakk pistasjkjernene grovt eller ha de i en kjøkkenmaskin og mal til de så de blir fine og seige.
- Ha i temperert smør, melis og sitronsaft og bland det hele godt sammen til en seig masse.
- Smør utover den kjevlede deigen, og rull sammen til snurrer.