Kanelbollens dag 4. oktober Se video

Kanelbollens dag 4. oktober

4. oktober feirer hele verden kanelbollens dag! Lær mer om hvordan kanelbollen ble til, se våre aller beste oppskrifter på luftige kanelsnurrer og hvordan du kan lage kanelknuter.

Kanelbolle, kanelsnurr, kanel i svingene, kanelknute eller skillingsbolle - kjært barn har mange navn! 

Kanelbollens dag har blitt feiret siden 1999, og selv om man nå finner varianter av kanelboller over hele verden, er det i de nordiske landene man finner de tradisjonelle kanelbollene.

Kanelbollens historie

Ingen vet helt hvor kanelbollen er fra, men vi vet at tyske handelsmenn brakte godsaken til Norge – og aller først til Bergen.

Ikke tid til å bake? Kjøp ferdige kanelboller:

Mange mener derfor at det vi kjenner til som kanelboller i dag, har sitt opphav fra Bergen. Svenskene mener derimot kanelbollen først ble laget hos dem på 1920-tallet.

I Bergen er de faktisk så glade i kanelboller at de har sin egen feiring av kanelbollene i starten av juni. Her inviterer flere bakerier og museum til aktiviteter og kanelbollespising.

Emblem
Hvert år kåres Bergens beste kanelbolle hvor man stemmer fram sin favoritt.

Uansett hvor kanelbollen kommer fra, kan vi være enige om at disse godsakene fylt med kanel, sukker og smør er uimotståelige!

Spennende fyll og topping

Kanelboller er gode i sin klassiske form, men det finnes også flere varianter om du har lyst på noe litt annet enn den vanlige varianten. 

De klassiske variantene

Her i Norge strør vi gjerne på hvitt eller brunt sukker - om noe i det hele tatt. I Sverige og Finland foretrekker de perlesukker, mens de i Danmark gjerne har melisglasur på avkjølte kanelsnurrer.

Klassisk og enkel topping:

Hvis du baker kanelsnurrene i form, blir de ekstra saftige. De vil heve og ligge tett så du får myke og saftige kanter.

Kanelsnurrer med ostekrem

Syrlig ostekrem passer godt til de søte kanelbollene. Her kan du også blande inn noen spennende smaker i ostekremen, eller toppe med nøtter som pistasj, mandler eller valnøtter.

Slik lager du ostekrem:

  • 300 g kremost naturell
  • 100 g smør romtemperert
  • 200 g melis
  • 2 ss sitronsaft

Bland alle ingrediensene og smak til. Smøres på de avkjølte kanelsnurrene før de serveres. Nam!

Har du alt du trenger?

Emblem
Boller kan trygt fryses ned for å forlenge holdbarheten. La dem tine i romtemperatur eller i kjøleskapet før oppvarming for best resultat.

Kanelboller med eplefyll og kremostglasur 

Sesongens norske epler passer perfekt i kanelboller og gjør det til lille ekstra. Innimellom hver snurr gjemmer det seg lunt og deilig eplefyll - en perfekt smakskombinasjon! 

Sjokoladesnurrer med nutella

Synes du kanel, smør og sukker er litt kjedelig fyll, er sjokoladesnurrene noe for deg! Bruk nutella, nugatti eller et annet digg sjokoladepålegg og server lune, klissete sjokoladesnurrer. Perfekt helgekos!

Ha gjerne saltede, hakkede nøtter i for litt ekstra god smak på sjokoladesnurrene.

Kanelboller med hjemmelaget karamellsaus

Sticky buns er en amerikansk versjon av klissete kanelboller. I tillegg til at de er fylt med smør, sukker og kanel, er de dynket i masse deilig karamellsaus. 

En hjemmelaget karamellsaus er mye enklere å lage enn du tror! Den er også god til iskrem, topping på vafler, pannekaker og selvfølgelig annen hvetebakst. 

Slik bruker du karamellsausen:

  • Hell 1/3 av karamellsausen i en bakepapirkledd form før du legger i kanelsnurrene.
  • Ha halvparten av sausen som er igjen over bollene rett før de skal inn i ovnen.
  • Hell resten av sausen over bollene med en gang de kommer ut av ovnen.

Resultatet blir saftige, søte og klissete kanelboller som gjør det vanskelig å holde seg til bare èn!

Emblem
Visste du at klengenavnet "skillingsbolle" kommer av at bakverket opprinnelig kostet en skilling stykket?

Kanelboller med pistasjfyll

Disse deilige skillingsbollene med lekkert pistasjfyll er enkle å lage, og ser like gode ut som de smaker.

Oppgrader bollene med lekre pistasjknuter, de er søte, en liten anelse syrlige og veldig gode.

Slik lager du pistasjkrem:

  1. Hakk pistasjkjernene grovt eller ha de i en kjøkkenmaskin og mal til de så de blir fine og seige.
  2. Ha i temperert smør, melis og sitronsaft og bland det hele godt sammen til en seig masse.
  3. Smør utover den kjevlede deigen, og rull sammen til snurrer.
Du kan også lage nøttekremen av andre nøtter som mandler eller valnøtter.

Dårlig tid? Vi har raske løsninger: